Україна готується вступити у СОТ згідно графіку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна готується вступити у СОТ згідно графіку

Казна та Політика
180
Процес підготовки вступу України у Світову організацію торгівлі йде відповідно до графіка, заявив керівник Головної служби соціально-економічного розвитку Секретаріату президента України Олександр Шлапак.
Коментуючи припущення про можливості гальмування цього процесу представниками антикризової коаліції під приводом необхідності рішення питання щодо базового періоду для дотацій українського АПК на перехідний період, Шлапак сказав, що Секретаріат президента не має у своєму розпорядженні такої інформації.
"Питання базового періоду з сільського господарства для нас дійсно дуже важливе, і ми не можемо погоджуватися із пропозиціями членів робочої групи з прийому України у СОТ, які є невигідними для нас. Переговірний процес і консультації з цього питання треба продовжити", - сказав Шлапак.
Вступ у СОТ дозволить Україні збільшити експортний потенціал. Таку думку висловив завідувач кафедрою світового господарства і міжнародних економічних відносин Інституту міжнародних відносин Київського національного університету Антон Філіпенко.
"Це компенсує первісні негативізм вступу України у Світову організацію торгівлі. Однак для їх усунення існує перехідний період, передбачений правилами СОТ, він дозволить амортизувати ці наслідки", - сказав Філіпенко.
На його думку, Україна зможе вступити у СОТ цього року, якщо уряд "не зробить щось на зразок квотування зернових, і не буде роздмухувати вільні економічні зони, проти чого виступають міжнародні фінансові інституції".
У цей час 23 країни-претендента проходять процедуру підготовки щодо вступу у СОТ. За результатами засідання Україна-Трійка ЄС планується, що ЄС почне переговори про нову угоду з Україною на початку березня.
До початку переговорів Україна повинна заручитися згодою ради СОТ на включенні її в ряди цієї торговельної організації. Зі членством у СОТ Євросоюз пов'язує початок переговорів про зону вільної торгівлі з Україною.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас