Як отримати кредит на покупку заміського будинку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як отримати кредит на покупку заміського будинку

Кредит&Депозит
1540
Покупка заміської нерухомості стає одним з найбільш прибуткових способів вкладення коштів. Єдиною перешкодою для таких інвестицій може виявитися необхідність оплатити відразу повну вартість покупки – поки тільки кілька українських банків кредитують придбання заміських будинків і котеджів, але навіть у них така послуга не є масовою.
“На сьогоднішній день банки переважно кредитують покупку житла на вторинному ринку нерухомості. Програми фінансування нерухомості на етапі будівництва надає досить вузьке коло фінустанов”, – повідомив голова правління “Автокразбанку” Сергій Маєвський.
За його словами, на цей вид кредитування доводиться приблизно 10-15% іпотечного портфеля фінустанов, а така пасивність на ринку “новобуду” пояснюється досить високими ризиками.
Як пояснив Маєвський, у цілому стримане відношення банків до кредитування первинного ринку житлової нерухомості викликане кількома причинами: недостачею стабільних джерел фінансування – довгострокових кредитів, значній спекулятивній складовій у цінах на житло, ризиками, пов’язаними з оформленням дозволів на забудову, неналежним виконанням своїх зобов’язань забудовниками.
“Заявлені строки здачі нерухомості в експлуатацію нерідко зриваються,- ділиться досвідом банкір. – Активному запуску програм фінансування котеджного будівництва перешкоджає також відсутність в Україні цивілізованого ринку землі”.
В Україні сьогодні кілька банків заявляють про кредитування заміської нерухомості, однак при докладному аналізі виявляється, що такі випадки, скоріше, одиничні. Як розповіли в прес-службі “Укрсоцбанку”, подібна послуга в них не є пріоритетною.
“У банках ця послуга не буде працювати на повну силу, поки не заробить відповідне законодавство. Адже фінустанови до будь-якої угоди підходять досить скрупульозно в плані законного обґрунтування,- пояснили там. – Наші фахівці прогнозують, що в 2007 році будуть банки, які виступлять із цікавими пропозиціями на цьому ринку, оскільки він представляється досить цікавим. Але поки все чекаючи змін на ньому”.
Проте вже сьогодні банки вивчають можливості освоєння пригородів, пропонуючи три види кредитування: на покупку землі для будівлі будинку, на будівництво, на нерухомість у котеджному містечку. У першому випадку виникне найбільше проблем, оскільки виникне необхідність оформляти договір на довгострокову оренду. У другому – при будівництві будинку банк зажадає надати повний пакет дозвільної й проектно-кошторисної документації: затверджений проект, акти приймання й підключення до газопроводу, водопостачанню й електроенергії й ін. Грошові суми банк буде надавати частинами в процесі ведення будівництва, строго контролюючи цільове використання коштів.
“Поступово починають виводитися на ринок програми кредитування будівництва котеджних городків і приватних будинків”,- розповів Маєвський. За його словами, фінансування таких городків здійснюється по двох схемах. Одні банки кредитують покупку котеджів тільки в певній будівельній організації – як правило, дочірній структурі фінустанови, інші укладають договори про співробітництво з багатьма будівельними організаціями.
“Найбільший попит на програми з фінансування будівництва котеджних містечок спостерігається на околицях столиці й західних регіонів”, – відзначив Маєвський. Такий вид кредитування є найменш заморочливим. Кредит оформляється в гранично короткий строк, а заставою послужить нерухомість, що купується.
Суми, надавані в кредит на покупку заміської нерухомості, можуть варіюватися в межах 100 тис. дол., а іноді й більше. Також немає фіксованої процентної ставки. “Що стосується кредитування покупки заміських будинків, то рішення приймається банками в індивідуальному порядку, після аналізу наданої позичальником документації,- пояснив Маєвський. – Процентні ставки в такому випадку встановлюються диференційовано”.
Головне
Покупка заміської нерухомості – захід не тільки прибуткове, але й проблемне. Легше всього буде взяти позику на покупку вже готового котеджу в містечку, побудованому будівельною компанією, з якої співробітничає банк. Правда, у цьому випадку ваш вибір, швидше за все, буде обмежений пропозиціями фінучтанови, а виходить, і нав’язаними цінами. Кредитування ділянок під забудову здатне стати особливо популярним цього року завдяки індивідуальності проектів, але лише в тому випадку, якщо процес покупки землі врегулюють законодавчо.
Правовий коментар
Кредитування на покупку заміської нерухомості (як і будь-якої іншої нерухомості) регулюється Законом “Про іпотеку”, що обумовлює порядок укладання договорів іпотеки як способу забезпечення зобов’язань нерухомим майном.
Сама нерухомість при цьому залишається у володінні й користуванні фізичної або юридичної особи, яка отримує іпотечний кредит. Але у випадку невиконання останнім прийнятого основного зобов’язання особи, що надає кредит (наприклад, банк) дістає право задовольнити свої вимоги шляхом продажу предмета іпотеки або може закріпити за собою право власності на цей предмет. Причому обтяження нерухомого майна іпотекою підлягає державній реєстрації.
Відповідно до Закону, в іпотеку можуть передаватися окремі квартири, житлові будинки, земельні ділянки, об’єкти незавершеного будівництва й ін. Якщо в іпотеку передається земельна ділянка, то всі об’єкти, що перебувають на ньому й належать особі на праві власності, теж автоматично попадають в іпотеку. Крім того, Законом передбачено, що якщо спорудження, що передається в іпотеку, розташовано на власній ділянці, воно підлягає передачі в іпотеку разом із самою землею.
Передача в іпотеку об’єкта незавершеного будівництва здійснюється тільки шляхом передачі в іпотеку прав на земельну ділянку, на якому такий об’єкт розташований. При цьому, відповідно до Земельного кодексу, у заставу можуть передаватися тільки земельні ділянки, що належать на праві власності заставнику.
До речі, на Finance.ua працює сервіс персонального підбору кредитів онлайн. Безкоштовно проводимо розрахунок і підбір кредитних пропозицій.

Обрати оптимальну пропозицію 🕵️

За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас