Зерно завалило дорогу до СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зерно завалило дорогу до СОТ

Аграрний ринок
532
Віктор Янукович сьогодні обіцяє скасувати квоти на експорт зерна. Квотування вже стало перешкодою для вступу України до СОТ.
Кабінет Міністрів має намір скасувати квоти на експорт зернових. За словами прем'єр-міністра Віктора Януковича, відповідне рішення буде прийнято сьогодні на засіданні Кабінету Міністрів. "Ми знімемо всі квоти та обмеження", - заявив прем'єр. Раніше уряд мав намір скасувати квоти на вивіз ячменя й кукурудзи не раніше березня 2007 року.
За словами директора департаменту Мінагрополітики з розвитку аграрних ринків Анатолія Розгона, проект рішення уряду про скасування квотування вже погоджений з усіма міністерствами й відомствами, крім Міністерства економіки. За словами урядовця, Міністерство економіки виступає не за скасування обмеження вивозу зернових, а за збільшення розміру квот.
Розгон також відзначив, що скасування квот на даний момент може стати позитивним інструментом регулювання ринку, оскільки головну свою функцію - стабілізація цін на зернові - експортні обмеження виконали. Розгон також пояснив, що введення обмежень може бути більш ефективним, якщо воно вводиться не в середині маркетингового року (як це було цього року), а в його початку.
Квоти на експорт зернових Кабмін установив у грудні 2006 року. Відповідно до рішення уряду, зернотрейдерам дозволялося вивезти з території України не більше 1,106 млн тонн зернових, з яких квота на експорт ячменя складала 600 тис. тонн, на експорт кукурудзи - 500 тис. тонн, пшениці й жита - по 3 тис. тонн. 15 лютого Кабмін збільшив розмір зернових квот на 864 тис. тонн - до 1,970 млн тонн.
За прогнозами Мінагрополітики, загальний розмір експорту після скасування обмежень вивозу на 1 липня 2007 року складе 9,5 млн тонн. Щоб не повторювати практики обмежень експорту зернових у наступному маркетинговому році, Мінагрополітики має намір вести переговори з Українською зерновою асоціацією про спільну діяльність на ринку. Зернотрейдери до подібних заяв міністерства ставляться скептично.
Нашим не до Америки
За словами міністра економіки Володимира Макухи, на сьогодні ще не відома навіть дата засідання робочої групи по Україні, на якому буде обговорюватися проект підсумкового протоколу. Цей протокол повинен відобразити всі заходи, які провела Україна в процесі підготовки до вступу до СОТ. Визначити дату вступу країни до СОТ можна лише після підписання цього протоколу.
"Дата засідання робочої групи буде обговорюватися після того, як українська делегація повернеться після технічних переговорів у Женеві та Вашингтоні", - сказав Макуха.
За словами Макухи, у США наші урядовці поїдуть, щоб "обговорити з американською стороною проблемні моменти в наших відносинах, які можуть вплинути на процес вступу до СОТ".
Як повідомив співробітник Міністерства економіки, основним предметом переговорів делегації Міністерства економіки в США стане експорт зерна з України. Туди делегація під керівництвом заступника міністра Валерія П’ятницького відправиться відразу по завершенні переговорів у Женеві.
У торгово-економічній місії України в Женеві повідомили, що делегація ще знаходиться у Швейцарії. Дату відправлення в США в місії уточнити відмовилися.
Зіпсована репутація
Претензії до України після введення зернових квот висунули три країни-члени ЄС і США. "Всі учасники робочої групи проводять експертизу, наскільки українське законодавство відповідає всім зобов'язанням, які взяла на себе країна-кандидат у члени СОТ. США дотепер не подали цей звіт. Багато експертів уважають, що це стало наслідком введення зернових квот", - сказав економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Катерина Малюгіна.
Раніше посол США в Україні Вільям Тейлор заявив, що введення квот на експорт зерна не узгодиться з заявами України про якнайшвидший вступ до СОТ. За словами посла, країна, що прагне до членства в цій організації, повинна брати активну участь у світовій торгівлі замість того, щоб обмежувати експорт.
"Україна була шостим експортером зерна у світі. Зараз її репутація зіпсована - Україна перестала вважатися надійним постачальником", - сказав Тейлор.
Першу десятку українських зернотрейдерів складають переважно компанії з іноземними засновниками. Вони й понесли основну частину збитків, спровокованих введенням квот.
"Оцінки всіх втрат, які я бачив, це приблизно 200 млн дол. Це збитки сільгоспвиробників, транспортних компаній і компаній, які зберігають зерно. От чому ми зацікавлені в тому, щоб ці збитки припинилися й була відновлена продаж зерна", - сказав Тейлор.
Кабінет Міністрів на заяви Тейлора відреагував досить різко. Заступник міністра АПК Петро Вербицький взагалі звинувативамериканського посла в порушенні дипломатичного протоколу.
"Це питання нехай коментує наше МЗС. Я хочу сказати одне: якби представник дипломатичного представництва України в США захотів побувати на якомусь підприємстві в США, йому довелося б пройти цілу процедуру узгоджень", - сказав він.
Провини Кабміну в псуванні зерна Вербицький не побачив. Він заявив, що питання зберігання зерна повинні вирішувати трейдери, які купили його у виробників.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас