Холодний душ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Холодний душ

Кредит&Депозит
1178
Отямившись після новорічного буму в роздрібному кредитуванні, банкіри стали підраховувати збитки…
Банкіри підвели перші підсумки новорічних кампаній у торгових точках. За попередніми підрахунками, обсяги дрібнокаліберних позик протягом листопада-грудня виросли в півтора разу, перші ж неповернення спеціалізовані фінустанови фіксують уже по чверті виданих кредитів. Банкіри збираються не тільки нацьковувати на неплатників свої служби безпеки, але наймати колекторські компанії, що займаються вибиванням боргів.
Нерозбірливість до добра не доведе
По підрахунках фінансистів, найбільше від шаленого зростання кредитних портфелів постраждали фінустанови, що спеціалізуються на видачі дрібних кредитів у магазинах (кредитні союзи, фінансові компанії й банки) - у деяких з них обсяг проблемних позик виріс відразу на 15–20% при збільшенні обсягу кредитного портфеля в 1,5 рази. Трохи менше втрати в універсальних банків, для яких робота з розстрочки - лише один з напрямків діяльності.
"Ними в передсвятковий період було видано тільки на 20% кредитів більше, ніж у середньому за рік, рівень неповернень виріс приблизно на 10%", - повідомив начальник відділу аналітикиCredit Collection Group Олексій Снігурський (колекторська компанія, що спеціалізується на роботі з боргами населення).
Говорячи про збільшення неповернень, банкіри сьогодні насамперед нарікають на загострення конкуренції на ринку дрібного кредитування. Нерідко в запалі азарту фінансисти до непристойності спрощували видачу позик - їх оформляли лише при наданні паспорта й навіть без ідентифікаційного коду й довідки про зарплату.
"Банки навіть не завжди беруть на себе роботу оцінити, наскільки потенційний позичальник є платоспроможним, звідси вам і ризик непогашення", - говорить виконавчий директор Прокредит Банку Ольга Томаш. Одночасно спрацьовує і людський фактор.
"Деякі клієнти неправильно оцінюють свою платоспроможність або, приміром, втрачають роботуій не можуть заплатити. Крім того, серед українців дотепер існує думка, що деякі кредити взагалі необов'язково повертати, для цього досить указати невірні відомості при оформленні. За даними наших аналітиків, 95% позичальників при одержанні кредиту в магазині вперше мають справу з банком. Бувають ситуації й ще простіше - певна частина позичальників просто забуває вчасно вносити платежі, а потім дивується, чому до них застосовують штрафні санкції", - відзначив старший менеджер проектів Дельта Банку Тарас Степан.
Фахівці запевняють, що на сьогоднішній день фінустанови лише втрачають можливий прибуток, а не зазнають збитків. "Поки ще висока ефективна ставка по кредиту компенсує можливі втрати, але незабаром зростання неповернень й, відповідно, можливих збитків почне викликати тривогу. Тому головне зараз - бути готовим до можливих проблем завтра", - підкреслив голова правління Міжнародного бюро кредитних історій Андрій Кіяк.
Кредити стали недоступнішими Незважаючи на значні втрати, фінансисти обіцяють не вдаватися до стандартного в такій ситуації заходу - підвищенню цін на дрібнокаліберні позики, що дозволило б їм компенсувати недонадходження. Можливо, через те, що кредитні ставки в цьому сегменті вже досягли свого піка - сьогодні вони складають 80-100% річних.
"Банки вдосконалюють свою ризикову політику, оскільки банальне підвищення ставок у випадку росту проблемних кредитів знижує привабливість послуг фінансової установи і його конкурентноздатність на ринку", - розповів заступник голови наглядацької ради Банку Ренесанс Капітал Джордж Тейлор. Складніше всього цього року отримати кредит під зовсім невеликі покупки. "Деякі учасники ринку останнім часом посилили умови надання позик у сегменті мобільних телефонів і дрібної цифрової техніки, що пов'язане з їх високої риpbrjdscn.", - поділився Тарас Степан.
Втім, банкіри не збираються ставити хрест на неповерненнях. Проблемні кредити почнуть вибивати не тільки за допомогою служб безпеки фінустанов, але й активно залучаючи до цієї справи колекторські компанії, основною сферою діяльності яких є робота з боргами. "Більша частина українських банків зараз працюють із проблемною заборгованістю самостійно. Однак у зв'язку з бурхливим ростом споживчого кредитування в 2006 р. ми очікуємо, що багато хто незабаром зацікавляться колекторами. Наша компанія сьогодні працює за комісійні, у планах же на 2007 р. викупити певний портфель боргів з дисконтом (його розмір може досягати 50%)", - повідомив Снігурський з Credit Collection Group.
Фахівці впевнені, що в колекторських компаній цього року буде широкий фронт робіт. "Ми очікуємо цього року істотного збільшення частки проблемних кредитів, виданих населенню, що змусить банки додатково формувати резерви під можливі збитки по кредитних операціях", - розповів голова правління OTP Bank Дмитро Зінков. У міру розширення боргового ринку банкіри прогнозують появу нових учасників.
"Думаю, цього року на ринок вийдуть ще кілька нових колекторський компаній й, можливо, деякі великі російські гравці", - резюмував Олексій Снігурський.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас