Газпром на третину збільшив закупки узбецького газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром на третину збільшив закупки узбецького газу

Енергетика
172
ВАТ Газпром у 2007 році здійснить експорт природного газу з Узбекистану в обсязі 13 млрд кубометрів, повідомив глава узбецького представництва ЗАТ Зарубіжнафтогаз ("дочка" Газпрому) Максут Андержанов в інтерв'ю журналситам.
"У 2007 році Узбекнафтогаз і Газпром уклали угоду на експорт узбецького природного газу загальним обсягом 13 млрд кубометрів", - цитує газета Андержанова.
"Відповідно до угоди про стратегічне партнерство в 2004 році з Узбекистану в Росію було експортовано понад 7 млрд кубометрів газу, у 2005 році - 8,15 млрд. У 2006 році планова закупівля газу в Узбекистані склала вже 9 млрд кубометрів", - нагадав він. Таким чином, експорт узбецького газу в нинішньому році виросте на 33,3%.
Як повідомлялося, Газпром уклав контракт із НХК Узбекнафтогаз на поставку в Росію природного газу в 2007 році за ціною $100 за 1 тис. кубометрів. Ціна газу збільшилася більш ніж на 60% у порівнянні з 2006 роком.
Коментуючи плани Газпрому щодо розширення видобутку газу в Узбекистані, Андержанов відзначив, що до 2011 року російська компанія планує здійснити приріст промислових запасів вуглеводнів в Устюртском нафтогазовому регіоні до 115 млн тонн умовного палива. Зокрема, за його словами, приріст запасів природного газу протягом п'яти років може залишити 124-140 млрд кубометрів.
"У довгостроковій перспективі - строком на 25 років - приріст запасів природного газу на Устюрті очікується в обсязі понад 1 трлн кубометрів, що складе близько 60% від загального прогнозованого приросту запасів газу в республіці", - відзначає Андержанов.
За його словами, в 2007 році в пошуково-розвідувальні роботи на Устюрті планується інвестувати $99,1 млн.
Як повідомлялося, у січні 2007 року Газпром приступився до активної фази геологорозвідувальних робіт в Устюртськом регіоні Узбекистану. Програма геологорозвідувальних робіт розрахована на 5 років. Загальний обсяг інвестицій у проект оцінюється в сумі до $400 млн.
Угода про основні принципи проведення геологічного вивчення надр інвестиційних блоків Устюртського регіону між Національною холдинговою компанією (НХК) Узбекнафтогаз і Газпромом було підписано 25 січня 2006 року.
У грудні минулого року Узбекнафтогаз видав Газпрому ліцензії на право користування ділянками надр для геологічного вивчення 7 інвестиційних блоків Устюртського регіону (Актумсукського, Куанишського, Агмінського, Насамбекського, Западно-Ургинського, Акчалакського та Шахпахтинського) площею 38,1 тис. кв. км. і прогнозними ресурсами природного газу в обсязі близько 1 трлн кубометрів.
Угода про стратегічне співробітництво в газовій галузі між Газпромом і Узбекнафтогазом була підписана в грудні 2002 року. Вона передбачає довгострокові закупівлі узбецького газу на період 2003-2012 років, участь Газпрому в проектах видобутку природного газу на території республикина умовах СРП, а також співробітництво в галузі розвитку газотранспортної інфраструктури Узбекистану та транспортування середньоазіатського газу через територію республіки.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас