Мобільний зв'язок витисне готівку з грошового обігу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мобільний зв'язок витисне готівку з грошового обігу

Фінтех і Картки
850
MasterCard зацікавилася абонентською базою мобільних операторів. Під прицілом компанії - біля2,5 млрд абонентів. Саме стільки потенційних клієнтів може отримати платіжна система завдяки новій програмі грошових переказів за допомогою мобільних операторів.
На відміну від стандартної схеми переказу, коли гроші кладуть на рахунок у відділенні банку або коли вони переказуються за допомогою пластикової карти в банкомату, переказ з мобільного телефону більш доступний, а виходить, він здатен здійснити більшу кількість транзакцій і, відповідно, комісійних.
Поки банківські рахунки з 6,5 млрд людей мають тільки 1 млрд., та й сам проект охопить спочатку 600 млн. абонентів з 100 країн світу. Однак розроблювачі проекту - Асоціація операторів мобільного зв'язку GSMA і платіжна система MasterCard - сподіваються, що вже до 2012 року обсяг переказів у порівнянні з 2006 роком збільшиться в чотири рази - з 200 млрд дол. до 1 трлн дол., а кількість одержувачів подвоїться до 1,5 млрд людина.
Незважаючи на те що до програми підключені 19 операторів, не виключено, що нововведення з'явиться незабаром й в Україні. Ще не затверджений список країн-учасниць, а в України є всі необхідні передумови в нього потрапити. По-перше, програма орієнтована насамперед на мігрантів, а українців, що виїхали за рубіж, налічується порядку 5 млн. чоловік (не останнє місце в загальній частці грошових переказів). Крім того, серед 19 операторів мобільного зв'язку, які презентують проект, фігурує Turkcell. Цей оператор володіє 54,2% акцій Euroasia Telecommunication Holdings, що належить українському ТОВ "Астеліт" (ТМ Life:).
Українські ж банки вже сьогодні апробують систему мобільного банкінгу й упевнені, що справа залишиться тільки за мобільними операторами, оскільки технічно переклад грошей з мобільного телефону нічим не відрізняється від переказу з карти на карту (система, що стартувала вперше в Україні та Прибалтиці).
"У свій час система Visa запропонувала переказ грошей з картки на картку, і з технологічної точки зору участь в операції телефону - лише поява нового засобу авторизації замість картки або оператора банку в call-centre, - розповіли в Приватбанку. - Система працює так, що даними авторизації буде слугувати номер телефону, що зможе ідентифікувати рахунок клієнта, як це робить пластикова карта. Як й у випадку із пластиковою картою, авторизація буде неможлива з іншого телефону".
На думку фахівців, нововведення обіцяє бути досить перспективним, оскільки надає більше свободи клієнтам банку за рахунок мобільного оператора.
До речі кажучи, мобільний банкінг крім переказу грошей, по суті, уже працює при сплаті телефонних рахунків, комунальних послуг, перекладі паперових грошей в електронні для оплати послуг по Інтернету. Знаючи рахунок компанії, що надає послуги, їх можна оплатити за допомогою SMS. По суті, постачальник послуг знімає їх зі свого рахунку після переказу. Тобто, якщо припустити, що їм була б фізична особа - клієнт банку, вона також зміг би зняти переказ.
Що стосується мобільних операторів, то фахівці запевняють, що в Україні впровадження проекту не викличе технологічних складностей. Ряд операторів уже впровадили послугу переказу грошей з рахунків, щоправда, тільки мобільних. Для операцій же з банківськими рахунками, імовірно, буде потрібно одержання ліцензії на банківську діяльність, обмовляють мобільні оператори.
"Якщо переводяться кошти усередині мережі, то це не є фінансовою операцією, однак якщо компанія UMC буде проводити оплату рахунку інтернет-провайдера, на таку операцію потрібна відповідна ліцензія", - розповіли в компанії UMC.
И все-таки, незважаючи на побоювання мобільщиків з приводу ліцензії, вона може не знадобитися, якщо мова йде не про транзакції мобільних операторів, тобто про переказ грошей з мобільного рахунку на банківський, а лише про те, щоб виступити як канал інформування банків про грошові операції. Така процедура нічим не відрізняється від тієї, коли б клієнт зробив це "вручну", заповнивши відповідні документи на переклад засобів у відділенні банку. У випадку ж, якщо автори проекту задумали використати рахунки мобільних операторів для банківських операцій, технологія може призвести до революції в сфері грошових переказів. У ключі тенденцій, коли мобільний телефон набирає атрибути засобу оплати послуг і товарів, проект MasterCard може стати початком відходу з обігу готівки взагалі.
Поки перешкодою для такого розвитку подій можуть послужити національні обмеження на перекази коштів у різних країнах, із чим уже зіткнулися банки, що здійснюють перекази за допомогою пластикових карток.
"Запуск схеми people to people, що припускає переказ грошей з карти на карту, був розрахований на невеликі транзакції. Для великих переказів існує банківський рахунок, - пояснюють у Приватбанку. - Більше того, people to people ідеально підходить більше для роботи усередині країни, ніж для роботи в міжнародному масштабі. Зважаючи на те, що в Україні people to people дозволяє переказувати 1000 дол. на місяць, сума переказу в середньому складає 100 - 200 дол.".
И все-таки, незважаючи на такі незначні суми, послуга може дійсно збільшити кількість транзакцій, тому що до неї буде більше доступу. Імовірно, MasterCard розраховує на принцип, що працює в супермаркетах, коли кожної, порию не самий необхідний товар, може бути потенційно куплений при існуючій пропозиції. Інакше кажучи, якщо сьогодні для переказу грошей за допомогою пластикової карти було потрібно щонайменше розшукати банкомат, то із введенням програми шанси скористатися переказом зростуть: адже мобільний телефон став незамінним атрибутом людини.
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас