Експерт: Недостаток газу Росія може поктири за рахунок України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Недостаток газу Росія може поктири за рахунок України

Енергетика
166
Існує ризик, що дефіцит 4 млрд кубометрів у газовому балансі, Росія захоче покрити за рахунок поставок в Україну, сказав член комітету з паливно-енергетичному комплексу Віктор Тополов.
На думку депутата, Росія буде зменшувати поставки на найменш привабливих комерційних контрактах.
"Росія не зможе піти на скорочення поставок газу для країн Євросоюзу і у неї залишиться один вихід - покривати дефіцит за рахунок найменш цікавих у комерційному відношенні ринків...
З урахуванням того, що раніше на продажі туркменського газу Газпром заробляв 30-40 доларів, а зараз - 75 центів за тисячу кубометрів, сьогоднішня ситуація вкрай невигідна для компанії, що тільки підвищує ризик перегляду українського контракту",- заявив Тополов.
Як повідомлявся, учора глава правління РАО ЄЕС Росії Анатолій Чубайс заявив, що дефіцит газу в Росії у 2007 році складе 4 млрд кубометрів.
"Уряд уперше цього року затвердило газовий баланс, і в ньому вперше з'явився рядок "дефіцит газу". Цього року дефіцит складе 4 мільярди кубометрів, у 2008 році - уже 8 мільярдів кубометрів, і так до 40 мільярдів кубометрів до 2010 року,- заявив пан Чубайс.- Поки немає відповіді на питання, як буде покритий цей дефіцит".
Поважне джерело у ВАТ Газпром повідомило, що дефіцит палива в Росії повинен бути покритий за рахунок перекладу російських теплоелектростанцій з газу на мазут і вугілля. За даними РАО ЄЕС Росії, сьогодні частка газу як палива для теплоелектростанцій Росії становить 97-98%, однак уже до 2010 року вона повинна бути знижена до 60%.
"Дефіцит повинен бути ліквідований за рахунок відмови РАО ЄЕС від споживання газу,- сказав співрозмовник.- Якщо ж цього не відбудеться, можна буде скоротити споживання в інших галузях. У крайньому випадку, компанія відмовиться від найменш вигідних зовнішньоекономічних контрактів, зберігши, звичайно ж, у повному обсязі експорт у країни Євросоюзу".
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас