Гряде нове підвищення тарифів на електрику та газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гряде нове підвищення тарифів на електрику та газ

Енергетика
1245
Учора Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) заявила про плани нового підвищення тарифів на електроенергію для населення на 33%, промисловості - на 17-18%.
На 15-20% подорожчає для населення і газ. Для промислових споживачів підвищення ціни на газ поки не планується. Однак, на думку експертів, у новому році залишається ризик перегляду вартості палива та для цієї категорії споживачів.
Уряд готовить нове підвищення тарифів на газ і електроенергію. Галузеві фахівці прийшли до цього висновку після того, як у середу Верховна рада прийняло законопроект, що дозволяє НКРЕ самостійно встановлювати енерготарифи.
Учора голова НКРЕ Сергій Титенко заявив, що комісія планує цього року тричі підвищити тариф на електроенергію для населення. Зараз ввона становить 24,36 коп./квт*г (4,87 центи). Тарифи будуть підвищені на 10% у червні, вересні та грудні 2007 року – загальне зростання, таким чином, складе близько 33%.
Комісія також планує ввести диференційовану оплату за електроенергію. НКРЕ вже розроблена постанова, відповідно до якого для населення, що споживає до 125 квт*г на місяць, ціни на електроенергію залишаться колишніми.
"У такий спосіб ми захистимо від подорожчання соціально незахищені верстви населення - бідних людей, які споживають мало електроенергії",- пояснив пан Титенко.
Раніше подібна схема ціноутворення була застосована на газовому ринку. Тоді аналітики назвали її антиринкової, оскільки світова практика припускає зниження цін при збільшенні споживання газу і електроенергії.
"У світі газ і електроенергія найдорожче обходиться населенню, а промисловість платить за неї менше, оскільки обсяг споживання в неї вищий",- говорить член комітету з ПЕК Верховної ради Віктор Тополов.
Втім, ціни на електроенергію цього року виростуть не тільки для населення, але й для промислових підприємств у більшості регіонів країни. Учора пан Титенко заявив, що вже 18 лютого Кабмін має намір знову ввести диференційовані тарифи на електроенергію для цієї категорії споживачів, скасувавши в такий спосіб існуючий порядок.
Зараз діє постанова уряду Юлії Тимошенко про єдиний тариф на електроенергію на всій території України, що набрав чинності з початку цього року. Відповідно до цього документа, за рахунок семи промислових областей - Донецьк, Запорізької, Луганське, Харківське, Кіровоградське, Одеське та Миколаївської - здійснюється субсидування західного та центрального регіонів.
За даними Мінтопенерго, після повернення до старої практики стягнення тарифів промислові підприємства більшості регіонів (18 областей країни) стануть платити за електроенергію на 17-18% більше, а сім промислових областей будуть платити за електроенергію майже на 20% менше.
На думку учасників ринку, на цьому подорожчання електроенергії для населення та промисловості не закінчиться. "У світі ціни на електроенергію для населення значно вищі, ніж у нас. Так, у Польщі вони становлять 7,2 центи за кіловат-годину, в Угорщині - 8 центів, а в Чехії - всі 9 центів за кіловат-годину. Схожа ситуація і у промисловості,- розповіли в прес-службі ВАТ Западенерго.- Оскільки ціна на сировину для компаній, що генерують (газ, вугілля, уран) росте, будуть рости і тарифи на електроенергію".
Подорожчає цього року не тільки електроенергія, але й газ. За даними джерела в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості, до кінця року планується підвищення ціни на газ для населення на 15-20%.
"Нинішні розцінки забезпечують газовидобувникам рентабельність у чотири-п'ять відсотків, що не дозволяє реінвестувати в нарощування ресурсної бази,- пояснив співрозмовник.- Тому подорожчання цього року обов'язково буде, але через соціальний фактор не перевищить 20 відсотків". Для потреб населення в Україні продається винятково газ власного видобутку.
Єдиний вид тарифів, що збережеться на встановленому рівні,- ціна газу для промисловості. У січні НКРЕ затвердила її на рівні 720 грн ($144) за тисячу кубометрів. Втім, у певних умовах ціни на природний газ для промисловості все-таки можуть вирости.
"Сьогодні Україна має контракт на поставку гарантованого обсягу газу із Середньої Азії з РосУкрЕнерго. Однак не припиняються спроби переглянути ці контракти,- говорить аналітик ІК Ренесанс Капітал Катерина Малофєєва.- Якщо це вдасться зробити, ціна на газ може вирости.
Те ж може відбутися і у випадку зміни влади в Туркменії, що може довести ціни на середньоазіатський газ до рівня російського". Нагадаємо, що Туркменія продає свій газ РосУкрЕнерго за $100 за тисячу кубометрів, а Росія пропонувала його Україні по $230 за тисячу кубометрів.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас