Зі світу по нитці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зі світу по нитці

Фондовий ринок
3153
Фінансисти з Західної Європи, Ізраїлю та США знову полюють на українські банки.
Банківську систему накрила нова хвиля продажів. Європейські покупці з початку року задобрюють власників наших фінустанов, а ті в поспіху нарощують капітали своїх дітищ, щоб продати їх подорожче. Протягом найближчого півріччя можуть бути укладені угоди з покупки відразу шести українських банків, середня вартість кожного з них - чотири-п'ять капіталів.
Акціонери перебирають покупців
Після нетривалого антракту на ринку знову заговорили про продаж великих банків. Протягом останніх місяців іноземці купували акції лише фінустанов-малюків: банк "Престиж" (50-і місце в рейтингу НБУ на 1 січня) уклав угоду з австрійським Erste Bank, "Прикарпаття" (120) - з польським Getin Holding S.A., "Львів" (140) - з ісландським Vostock Holdings ehf., АІС-банк (137) - з московським "Російським стандартом", Електрон-банк (63) - з австрійським Volksbank International AG. Зараз боротьба розпалюється за другу десятку вітчизняної банківської системи.
Плани з продажу своїх акцій не приховують "Форум", "Фінанси та Кредит" та "Укргазбанк", з меншим бажанням на цей рахунок поширюються, хоча й визнають у неофіційних бесідах факт переговорів з іноземцями, менеджери Кредитпромбанку, ТАС-комерцбанку та Морського транспортного банку. Багато хто з них уже встигли провести збільшення капіталів, щоб наростити вартість своїх дітищ.
Фінансистів не бентежить затягування переговорів. "Питання залучення стратегічного інвестора залишається актуальним, тому що мотиви, які вклали акціонери банку в основу ухвалення рішення про продаж контрольного пакета, колишні. Ми хочемо забезпечити конкурентний розвиток фінустанови, удосконалювати розвиток банківських технологій, дістати можливість більш активної інтеграції фінустанови в міжнародні банківські відносини", - розповів голова правління Укргазбанку Вадим Ляшко.
При цьому банкіри не приховують, що бесіди й дослідження їхніх фінустанов ведуть відразу кілька іноземців. "Зустрічей відбувається дуже багато. На сьогоднішній день нами цікавляться біля восьми-десяти європейських банків. Причому в кожного свої завдання - когось приваблює покупка 25% акцій, а когось й 100%", - сказав голова правління "Форуму" Ярослав Колесник.
Загострення інтересу до наших фінустанов пояснюють звично - гарною перспективою українського банківського бізнесу. "Ціна входження в цей ринок з одержанням значних його часток поки не досягла європейського рівня. Це дуже актуально, з огляду на майбутнє входження нашої країни до СОТ", - відзначив у начальник казначейства АКБ "Київ" Олексій Козирєв.
"До того ж прибутковість класичних банківських операцій в Україні значно вища, ніж у Західній та Східній Європі", - доповнив колегу голова правління Діамантбанку Олександр Рибалкін.
Банківський інтернаціонал
Незважаючи на те що українці не поспішають визначатися, європейці вже починають їх закидати ідеями. "Ми зробили пропозиції ТАС-комерцбанку та банку "Форум". У цей момент очікуємо від них відповіді", - повідомив недавно керівник департаменту по зв'язках із громадськістю National Bank of Greece Александрос Ставроу.
За чутками, інша грецька фінустанова - Piraeus Bank - сьогодні намагається домовитися про покупку з групою "Приват", до сфери впливу якої відносять одеський Морський транспортний банк. Про свій інтерес до наших фінансів греки заявили ще в грудні.
"Ми плануємо розширити свої операції на Україну та Туреччину. У наших планах збільшення частки прибутку, одержуваної за межами Греції, у загальному її обсязі з нинішніх 20 до 30%", - мотивував тоді свою позицію голова правління Piraeus Bank Міхаліс Саллас.
Ще одним серйозним покупцем на українському банківському ринку сьогодні вважається Банк Москви, що недавно повідомив про плани покупки нашої фінустанови з мережею не менш 100 відділень. Нагадаємо, що росіяни ще в 2005 р. зареєстрували з нуля "дочку" в Україні, однак дотепер так і не змогли розвити її до багатофіліїної банківської установи. Аналогічні цілі в нашій країні, на думку фінансистів, переслідує й один з найбільших банків Німеччини - Commerzbank, що дотепер задовольнявся тут лише представництвом. За непідтвердженою інформацією, він так само, як й National Bank of Greece, виявляє підвищену цікавість до банку "Форум".
Різні версії зараз гуляють по ринку у відношенні Кредитпромбанку. За останніми чутками, він уже почав ексклюзивні переговори із грецьким Alpha Bank. Говорять, що афінські інвестори готові викласти за нього при капіталі в 652 млн грн. близько 535 млн дол.
"Ми думаємо, що 4,1 гарний коефіцієнт для покупки Кредитпромбанку - це досить міцна фінустанова. Воно хоча й має не дуже сильну позицію на ринку роздрібних послуг, але при цьому має досить розгалужену мережу продажів", - відзначив начальник управління інвестиційно-банківських послуг АКБ "Укрсоцбанк" Ерік Найман.
Значно менше на покупки в Україні витратять ізраїльтяни, які, за словами фінансистів, з недавніх пір також стали цікавитися нашими банками. Йдеться про Вank Leumi Le-Israel з американськими коріннями (його основним акціонером є група Cerberus-Gabriel Capital, у яку входять не тільки інвесткомпанії, але й кіностудії, ресторани) і про одну з найбільших фінустанов Землі обітованої Bank Hapoalim - його активи перевищують 60 млрд дол.
Єдина пляма на багаторічній репутації останнього - розгляд по відмиванню грошей в 2005 р., Bank Hapoalim тоді обвинувачували в змові з Володимиром Гусинським і легалізації для нього незаконно нажитих кількох сотень мільйонів доларів. Згідно з нинішніми прогнозами згадані фінустанови можуть піти на досить скромні придбання 25-51% акцій, а тому сьогодні їх активно сватають у майбутні акціонери Укргазбанку і банку"Фінанси та Кредит". Керівництво останнього недавно заявило про намір почати переговори про продаж 25% акцій фінустанови навесні нинішнього року.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас