Росія побудує нафтопровід в обхід Білорусії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія побудує нафтопровід в обхід Білорусії

Енергетика
182
Президент компанії Транснафта Семен Вайншток заявив про своє остаточне рішення розвивати Балтійську систему нафтопроводів.
Зокрема, керівництвом компанії було ухвалене рішення будувати трубопровід в обхід Білорусії від Унечі на кордоні з Білорусією до Приморська Ленінградської області.
Вайншток підкреслив, що мова йде "про збільшення пропускного обсягу портового термінала на 50 млн тонн нафти, і ми над цим питанням уже активно працюємо. Сьогодні пройшола техрада, і вона підтвердила декларацію про намір. Уже 12 лютого повинні вийти 896 дослідників, які вже відмобілізовані на передбачувану трасу будівництва", - сказав глава держкомпанії.
За його словами, компанія ще не оцінила вартість нового трубопроводу. "Звичайно це дуже дорого, дуже і дуже дорого, - визнав Вайншток. - І ми говорили з колегами, що якби в нас не були такі ризики від суміжних держав, такі б великі гроші на це витрачати не потрібно боло б".
Загальна довжина нової ділянки нафтопроводу повинна скласти 1 тис км, а орієнтовна загальна вартість проекту - 2,5 млрд доларів.
Відповідаючи на запитання, яким чином буде фінансуватися будівництво нової гілки БТС, Вайншток сказав: "Нафтовики будуть користуватися цим трубопроводом, але не будуть платити за його будівництво, Транснафта припускає будувати його за позикові кошти".
Щорічно через Білорусію в Європу поставляється майже половина російської нафти, що йде на експорт, - 70-80 млн тонн сировини. Через територію Білорусії здійснюється експорт російської нафти в Польщу, Німеччину та Україну.
Відповідаючи на запитання, чи перестане Транснафта використовуватим нафтопровід Дружба у східно-європейському напрямку після завершення розширення БТС, Вайншток сказав: "Не виключено, що буде саме так. Принаймні в нафтовиків буде вибір".
Мінекономіки Білорусії опублікувало постанову про підвищення тарифів на послуги транзиту нафти через систему магістральних трубопроводів територією республіки. З 15 лютого 2007 року вартість транзиту російської нафти підвищується більш ніж на 30%.
Нагадаємо, що наприкінці 2006 - початку 2007 року відносини Москви та Мінська різко загострилися через підвищення цін на російський газ для Білорусії. На початку 2007 року сторони сперечалися і про умови прокачування російської нафти. Білорусія тоді відмовилася від сплати введеною Росією експортного мита, і у відповідь ввела для Росії мито за транспортування сировини.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас