Астана враховує пропозиції РФ у зв"язку з виходом на новий енергоринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Астана враховує пропозиції РФ у зв"язку з виходом на новий енергоринок

Енергетика
67
Глава МЗС Казахстану Марат Тажін вважає, що вихід республіки на європейські ринки поставок енергоносіїв, будівництво нових експортних маршрутів не відіб'ється негативно на взаєминах з Росією.
"Я думаю, що такого роду побоювання необгрунтовані", - сказав він в інтервю журналістам.
Євросоюз, у якому в цей час головує Німеччина, зацікавлений у диверсифікованості енергопотоків. Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв відвідав Німеччину з візитом 29 січня - 1 лютого. У ході візиту, зокрема, минулому обговорені питання можливих поставок з Казахстану в Європу нафти й газу.
"Всі питання стратегічного позиціювання, у тому числі на ринку вуглеводнів, Казахстаном ведуться при активних консультаціях з Росією. І це не просто слова. І наш стратегічний документ про вічну дружбу з Росією - це не просто данина словесній еквілібристиці. Власне кажучи, з російськими партнерами в нас іде дуже відкритий, дуже прозорий діалог", - підкреслив Тажін.
Міністр відзначив, що під час зустрічей, обговорень різного роду енергетичних питань президент республіки "усіх контрпартнерів просить ураховувати позиції Росії, з якої в Казахстану відносини не тільки енергетичної взаємодії, але й стратегічного характеру". "І це не просто лояльність двох союзників, це реальна необхідність, що існує з погляду наших власних національних інтересів", - додав він.
Сьогодні, нагадав міністр, Казахстан "активно торгує з Китаєм, особливо, що стосується енергетичних поставок, поставок вуглеводнів".
"І тут немає ніякої схованої політики. Дійсно, диверсифікованість енергетичних коридорів - це частина національної безпеки, частина надійності системи, і це виходи на нові ринки, на нові моря, на нові напрямки. І тут ми ніякої драми не бачимо", - сказав Тажін.
Тим часом він відзначив, що для Казахстану "у доступній для огляду перспективі основним каналом" експорту нафти буде система Каспійське трубопровідного консорціуму.
"Я якихось радикальних змін у плані прокладки зовсім радикально нових напрямків (маршрутів експорту нафти з Казахстану) - це з області фантазії, утопії, побажань і мріянь", - заявив глава МЗС.
"Я от повинен підкреслити дві обставини, що ми гранично коректні, гранично прозорі; гранично дружі президент наш веде переговірні процеси з відповідними міністерствами, відомствами з урахуванням інтересів наших стратегічних партнерів", - сказав він.
"Якщо якісь нові маршрути будуть прокладатися, то це питання ефективності, економічності, рентабельності, прибутковості, ніж якихось екзотичних політичних сценаріїв", - відзначив Тажін.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас