Україні і Казахстан створять групу з проектів у енергосфері — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні і Казахстан створять групу з проектів у енергосфері

Енергетика
96
Президент України Віктор Ющенко та Президент Республіки Казахстан Нурсултан Назарбаєв домовилися про створення робочої групи, що протягом півроку повинна внести пропозиції із приводу реалізації конкретних проектів в енергетичній сфері, у тому числі щодо нафтопроводу Одеса-Броди.
Зокрема, Назарбаєв підкреслив, що протягом півроку робоча група, серед іншого, повинна представити технічні та економічні обґрунтування використання Одеса-Броди, питання фінансування, дані про обсяги можливого прокачування нафти, дані про подальший продаж цієї нафти і, уже на підставі цього, будуть прийматися остаточні рішення.
Ющенко відзначив, що в рамках сьогоднішніх контактів президенти підписали План дій Україна-Казахстан на 2007-2008 роки. За його словами, завдання цього документа - дати відповіді на ключові питання двостороннього співробітництва.
Президент України повідомив, що, починаючи з першого кварталу цього року, Україна і Казахстан обміняються відомчими експертними комісіями з організації нового діалогу в сфері енергетичних відносин.
Також він повідомив про створення робочої групи. За словами Ющенко, мета цієї групи - попрацювати над питаннями реалізації і функціонування транспортного коридору, включаючи нафтопровід Одесса-Броди-Гданьск. Він нагадав, що це проект, над яким працюють кілька країн, і сьогодні він перебуває в "високій фазі готовності для прийняття відповідних політичних й економічних рішень на найвищому рівні".
Крім того, Президент України нагадав про підписання сьогодні угоди, які дозволять почати роботи з будівництва гілки нафтопроводу до порту "Південний". За його словами, це дасть можливість доступу казахським постачальникам нафти до транспортної нафтової артерії України.
Ющенко також розповів, що сьогодні він зі своїм казахським колегою говорив про необхідність завершення всіх формальних процедур у першому півріччі, які стосуються будівництва нафтопроводу Одеса-Броди, зокрема відрізка Снєгурівка-Одеса.
Ющенко висловив надію, що протягом найближчих п'яти місяців будуть зняті всі формальності, які дозволять відповідно до графіка почати будівництво цього відрізка вже цього року.
Під час переговорів піднімалося також питання участі Казахстану в розширенні термінала Південний уже починаючи із другого півріччя 2007 року. Ющенко відзначив, що в обох випадках мова йде про інвестиції з казахської сторони. Він також нагадав, що українська сторона вже кілька разів піднімала питання про будівництво нафтопереробного заводу в місті Броди. "Відповідні домовленості з інвесторами існують, наміру є, і я думаю, ця пропозиція також у сфері наших спільних зусиль", - сказав Президент України.
У свою чергу, Назарбаєв нагадав, що в "дорожній карті" (Плані дій Україна-Росія на 2007-2008 р.), підписаної сьогодні, обкреслені конкретні питання співробітництва. За його словами, Казахстан зацікавлений у нових терміналах у порту Південний і Керченському порту.
За словами Назарбаєва, у свою чергу, Україна зацікавлена в участі Казахстану в реалізації проекту Одеса-Броди-Гданьск. Назарбаєв сказав, що з усіх цих питань вони дали конкретні доручення робочій групі. "Робоча група нам надасть всі нерозв'язані питання, які потрібно вирішити на рівні наших урядів і президентів", - сказав він.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас