Ющенко обережно підходить до пропозиції Путіна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко обережно підходить до пропозиції Путіна

Енергетика
182
Всі пропозиції, що припускають нову модель використання української газотранспортної системи, вимагають уважного та обережного підходу.
Про це заявив сьогодні Президент України Віктор Ющенко в ході зустрічі із Президентом Республіки Казахстан Нурсултаном Назарбаєвим у Києві, коментуючи вчорашню заяву Президента РФ Володимира Путіна про "революційну пропозицію" для України.
"Що стосується використання діючої газотранспортної артерії, то я б сказав, що це стратегічний актив України, відповідно до закону, над яким сформована державна монополія і державне управління", - відзначив він. "Усе, що пов'язане з модифікацією цієї моделі, вимагає дуже уважного і обережного підходу.... Насамперед, моя позиція в цьому питанні буде формуватися на принципі реалізації українських національних інтересів", - підкреслив Ющенко.
"Сьогодні ми не ведемо якогось змістовного діалогу щодо параметрів, принципів та інших обставин формування цих відносин. На сьогодні для двох сторін головне полягає в тому, щоб з усії масивів інтересів, які складаються в енергетичній сфері, були проведені відповідні консультації і були запропоновані конкретні пропозиції з тих або інших позицій", - вважає Президент.
За його словами, після цього, мабуть, відбудеться засідання Ради національної безпеки і оборони, і за участю Верховної Ради будуть розглянуті ці питання. У той же час Ющенко підкреслив, що сьогодні рано обговорювати будь-які деталі. "Ми повинні вести полеміку щодо принципів організації цих відносин, методів реалізації цих ініціатив... Я б сьогодні не оперував якимись відсотками або частками, тому що це ще далеко від істини", - додав він.
Ющенко також відзначив, що енергетичні відносини України та РФ стратегічно важливі і завжди будуть предметом особливої уваги як Києва, так і Москви. "Ми всі були свідками того, як декларувалися окремі проекти, а потім вони забувалися і ішли у небуття", - відзначив Ющенко: "Але всім зрозуміло, що в галузі енергетичної безпеки енергетична політика країн повинна бути динамічною і ясною, тому що будується не один рік".
Президент відзначив, що українська сторона виходить із того, що відносини із РФ можуть бути перспективними в цьому напрямку - мова йде про будівництво нових потужностей, як транспортних, так і призначених для зберігання газу. "Існує безліч проектів, які вже формуються на рівні бізнесів-кіл і ділових експертів, але дуже часто не вистачало політичної волі для їх реалізації", - відзначив Ющенко.
"Ми в черговий раз говоримо про газотранспортний проект, який би міг підняти продуктивність прокачування в західному напрямку до 20 млрд куб м. Ми говорили про можливості транспортування центрально-азіатського газу. Ці й інші проекти, безумовно, можуть бути предметом наступних ініціатив і зіткнення наших спільних інтерес", - сказав Президент.
Нагадаємо, що вчора, 1 лютого, виступаючи на прес-конференції для російських та іноземних журналістів президент РФ Володимир Путін заявив, що пропозиція Росії для України щодо створення газотранспортного консорціуму носить революційний характер. "Не хотів би інтригувати, але пропозиція для українських партнерів носить революційний характер. Треба подумати", - заявив президент. За його словами, це питання доцільно обговорити із президентом або прем'єр-міністром України. Путін відзначив, що мова йде про об'єднання активів, а також про можливості входження України у "добувні активи Росії". Президент РФ вказав на те, що необхідно зрозуміти, у якому обсязі і які саме активи цікавлять українську сторону. "Це питання повинен бути вирішений на корпоративному і експертному рівні, з огляду держави ніяких перешкод не буде", - підкреслив Путін.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас