Банкіри зациклилися на нерухомості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри зациклилися на нерухомості

Кредит&Депозит
2341
Фінансисти відчули смак будівельної професії і обіцяють ще жорсткіше взяти забудовників в оборот...
Фінансисти цього року знайшли підходи до будівельних компаній. Вони не просто нарощували обсяги класичного кредитування забудовників, а всі частіше стали входити в долю, інвестуючи об'єкти. На експерименти наважувалися не лише в Києві, банкіри активніше, ніж коли, збільшували фінансування глибинки. Вони стверджують, що торік кредитували її енергійніше, ніж столичний регіон, і в 2007 р. обіцяють вкласти ще на 10-15% більше, ніж у Київ й область.
Банки входять у долю
Відповідно до попередніх розрахунків обсяги кредитування банками будівельних проектів за минулий рік виросли на 25-30%. "За попередніми даними, за 11 місяців 2006 р. розмір фінансування забудовників небагато перевищив 2,5 млрд дол. ", - відзначив начальник казначейства АКБ "Київ" Олексій Козирєв.
Левина частка коштів виділялися за допомогою класичного кредитування будівельників, що мали проектну документацію, ліквідні застави (переважно вже зведену нерухомість) і власні вкладення в проект. "У той же час ми спостерігали зростаючий інтерес до проектного фінансування. Цією послугою цікавилися як починаючі будівельні компанії, так і забудовники зі стажем", - розповів начальник управління проектного фінансування Райффайзен Банку Аваль Дмитро Пащенко.
Причини такого інтересу цілком зрозумілі, адже банкіри брали на себе фінансування проектів з нуля. При цьому, щоправда, позичальнику доводилося виконувати безліч вимог, головне - мати право довгострокової оренди на землю, на якій він затіяв будівництво (більше 20 років). У заставу передавалися акції компанії, який належали права на будмайданчик. У ряді випадків фінансисти робили ще складніше: при банку створювалася дочірня компанія, що виступала партнером забудовника й вкладала в майбутню нерухомість, скажемо, половину необхідних для будівництва коштів. У такому випадку після зведення будинку девелоперу навіть не доводилося розраховуватися з банком по позиці, як при класичному кредитуванні. Фінустанова отримувала заздалегідь обговорену кількість метрів у новому будинку.
Протягом 2006 р. банкіри вдосконалили кредитні умови. "Середній термін корпоративного кредитування виріс із п'яти до семи років, небагато знизилися ставки - на 0,5-1% річних", - повідомив керуючий Київською обласною філією АКБ "Укрсоцбанк" Андрій Онистрат. Але при цьому позичальникам додалося паперової роботи. "З огляду на значні обсяги фінансування, а також мінливість і розпливчастість багатьох законодавчих актів, зв'язаних з будівництвом (особливо після історії з "Елітою-Центром"), банки значно підсилили пророблення документації, надаваної всіма учасниками будівництва", - відзначив Козирєв.
Активізацію співробітництва будкомпаній з фінустановами сьогодні пояснюють не тільки гострою недостачею оборотних коштів у забудовників, але й поступовим відходом від класичної схеми - залучення грошей у майбутніх покупців нерухомості. "Торік забудовники відчули переваги комплексного фінансування на ранніх стадіях будівництва перед залученням коштів від покупців житла на початку будівництва. Така робота дозволяє істотно підвищувати прибутковість", - розповів начальник управління проектного фінансування банку "Надра" Андрій Дудченко. До того ж самі банкіри активніше потягнулися до забудовників - догоджаючи їм, вони отримували прямий доступ до клієнтів (покупцям квартир, що оформляли у фінустановах іпотечні кредити). Взявши в оберт будівельну компанію, банк не упускав шансу й продавав їй максимальний пакет послуг. "Індивідуальний підхід фінустанов до забудовників проявлявся в комплексі послуг, надаваних банками забудовникам. Це допомога при випуску облігацій, створенні компаній по керуванню активами й пайовими інвестиційними фондами, брокерські послуги, послуги із кредитування фізичних осіб", - відзначив Дудченко.
Кредитори стануть вимогливішими
За словами банкірів, енергійніше усього в 2006 р. кредитувалося будівництво житлових будинків (насамперед це стосувалося елітного житла), трохи поступалося цьому напрямку фінансування комерційної нерухомості - у першу чергу коштами позичали будівельників офісних і бізнесів-центрів. На третьому місці торік залишилося кредитування котеджного будівництва. Більше половини цих позик виділялося на проекти на периферії.
"Уже сьогодні сумарний обсяг нерухомості в містах – мільйонниках перевищує столичні показники. За моїми оцінками, на Київ довелося лише 40% українських новобудов, інше - регіональні проекти", - наголосив Андрій Онистрат. Активніше всього банкіри кредитували забудовників Донецька, Одеси, Харкова, Дніпропетровська, Запоріжжя, Львова й Кримського узбережжя.
Згідно з нинішніми прогнозами обсяги кредитування регіональних будівництв в 2007 р. виростуть як мінімум на 10-15%. Правда, як периферійним, так і столичним забудовникам прийде звикати до більше скрупульозної обробки кожного проекту у фінустановах і пред'явленню нових вимог. "Банки знову посилять вимоги до документів і техніко-економічних розрахунків, що представляють позичальниками", - упевнений Козирєв.
Фінансисти думають, що цього року вони серйозно збільшать обсяги кредитування комерційної нерухомості й наростять вкладення в котедже будівництво. "При стабільній економічній ситуації в країні приріст фінансування може досягти 40%, і навіть незважаючи на це, не буде вдоволений існуючий попит. При вповільненні активності бізнесу в Україні, політичній нестабільності й високому рівні інфляції обсяг вкладень банків чи навряд перевищить 25%, - резюмував Козирєв.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас