Україна шукає партнерів для будівництва нового газопроводу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна шукає партнерів для будівництва нового газопроводу

Енергетика
132
Україні необхідно шукати нових партнерів для будівництва газопроводу Бородчани-Ужгород, заявив сьогодні радник Президента України Юрій Проданий, виступаючи на розширеному засіданні колегії Міністерства палива та енергетики України.
"Ми втратили інтерес росіян до цього проекту. Якщо Росія відмовляється, треба шукати інших партнерів, європейських, насамперед," - сказав Проданий.
Він також відзначив, що існування нафтопроводу Одеса-Броди з кожним днем втрачає свій економічний зміст. Оскільки, за словами радника Президента, створюються нові маршрути для транзиту вуглеводнів у Європу.
"Те, що ми маємо сьогодні - це тільки видимість роботи нафтопроводу, імітація," - сказав Проданий.
Як повідомлялося раніше, з будівництва газопроводу Бородчани-Ужгород повинна початися реалізація проекту із створення міжнародного газотранспортного консорціуму з транзиту російського газу через Україну в Європу.
У цей час підготовлено техніко-економічне обґрунтування і робочу проектну документацію для будівництва газопроводу. Крім того, документально вирішені всі питання з місцевою владою щодо відведення земель в Івано-Франківській і Закарпатській обл., через території яких пройде трубопровід. Також у цей час проведений тендер на поставку труб і арматури для будівництва газопроводу.
Будівництво газопроводу Бородчани-Ужгород протяжністю 1429 км передбачається вести у три етапи. Після введення в експлуатацію першої черги обсяги поставок газу в Європу повинні зрости на 5 мільярдів кубометрів на рік, після введення другої черги - на 16 мільярдів кубометрів на рік і після введення третьої черги - на 19 мільярдів кубометрів у рік. Будівництво Бородчани-Ужгород намічене вести в коридорі існуючого газопроводу Прогрес.
У 2002 році уряду України та РФ уклали угоду про співробітництво в газовій галузі. У рамках цього співробітництва планувалося створити україно-російський газовий консорціум, для чого НАК Нафтогаз України і Газпром підписали відповідну угоду.
Так, у січні 2003 р. було зареєстровано спільне підприємство НАК Нафтогаза і Газпрому - Міжнародний консорціум з управління і розвитку газотранспортної системи України.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас