АМКУ досліджує реальну вартість житла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ досліджує реальну вартість житла

Нерухомість
398
Антимонопольний комітет України (АМКУ) приступився до перевірки всіх великих будівельних компаній у столиці та деяких областей. У першу чергу перевірка торкнеться обґрунтованості цін на первинне житло.
Про це сьогодні заявив глава АМКУ Олексій Костусєв."Мова йде про те, що в нас постійно росте цін на нерухомість. Причому, мова йде про первинний ринок.
І сьогодні ми почали дослідження цього ринку в деяких регіонах України для того, щоб подивитися і отримати відповіді на такі питання: яка собівартість цього будівництва, чому кінцева ціна, за якою продається житло, у кілька разів вище, ніж собівартість, які компанії діють на цьому ринку, чи не займають ці компанії монопольне положення, чому дотепер в Україну ні в однин з регіонів не прийшли іноземні компанії.
Їх що, не пускають, штучно стримується конкуренція? У нас дуже багато звернень, і ми не можемо бути осторонь, тому ми впритул цими ринками зайнялися", - пояснив він.
При цьому Костусєв вирішив "відкрити невеликий секрет": АМКУ починає перевірку не з Києва, а з регіонів. У той же час глава АМКУ не став уточнювати, про які регіони мова йде. Після того, як на регіональних ринках буде відпрацьований інструментарій проведення таких розслідувань та їх методика, АМКУ візьметься за столицю. За словами Костусєва, у Києві зростання цін на житло найбільше, і скарг тут більше, ніж будь-де.
"Цією роботою ми вже займаємося. Вона вже конкретно йде", - завірив глава АМКУ.
Аналітики не виключають, що перевірка Антимонопольним комітетом України процесів ціноутворення на первинному ринку нерухомості може принести стабільність. У той же час Українська будівельна асоціація (УБА), що поєднує близько 100 будівельних компаній, відреагувала на заяву Костусєва в такий спосіб: "Ми завжди виступали за чесний і прозорий ринок. Сподіваємося, що Антимонопольний комітет ретельно візьметься за діло і промониторить весь ланцюжок ціноутворення - від землевідведень і видачі дозвільних документів до здачі об'єктів в експлуатацію". На думку УБА, якщо інформація про моніторинг АМКУ одержить розголос, то ринок може відреагувати невеликим застоєм, адже потенційні покупці будуть очікувати розвитку подій. "Втім, попит однаково набагато перевищує пропозиція, тому говорити про ймовірне здешевлення житла не доводиться", - повторюють в об'єднанні будівельних компаній.
За даними будівельно-інвестиційної компанії "Київ Житло-Інвест", середня вартість 1 кв. м житла економа-класу на первинному ринку в січні у порівнянні з груднем збільшилася на 3,2%. На даний момент вона становить 1626 у.е. за "квадрат". У теж час середня вартість 1 кв. м житла бізнесу-класу за останній місяць збільшилася в середньому на 3,4% - до 2352 у.е. за "квадрат"
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас