Цифри, розраховані на оптимістів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цифри, розраховані на оптимістів

Казна та Політика
1116
Кабінет Міністрів обнародував дані економічного розвитку України за 2006 рік. Вражаюче! Але сумнівно, що діючому уряду вдасться насолодитися трофеями повною мірою й надягти лавровий вінок народної симпатії. У Секретаріаті Президента вустами Арсенія Яценюка вже підкреслюють, що досягнення минулого року варто поділяти на два уряди - Єханурова та Януковича.
Підводимо підсумки
Кому б не належали ці заслуги, виглядають показники економічного розвитку досить оптимістично. Особливо з огляду на випробування, які приготував українській економіці минулий рік Собаки. Найхворобливішим з них, звичайно, було різке підвищення вартості енергоресурсів на початку року. Збільшення ціни на газ спровокувало низку негативних явищ - підвищення вартості послуг житлово-комунального господарства, інфляцію.
Але, за словами міністра економіки Володимира Макухи, уже під кінець року відбулася адаптація суб'єктів господарської діяльності до нових умов, і негативні наслідки підвищення вартості енергоресурсів удалося перебороти. Про це свідчать темпи економічного зростання, які за попередніми даними склали сім відсотків. "Позитивну динаміку економічного зросту визначили кілька факторів - поліпшення кон'юнктури на зовнішніх ринках, підтримка високих темпів реального зростання доходів населення, а також інвестиції в основний капітал", - говорить Володимир Макуха.
Обсяги виробництва в 2006 році склали 100,5 відсотка від показників 2005 року, хоча в якийсь час фіксували однопроцентне відставання. Також, за даними Кабміну, на 125 відсотків збільшився обіг роздрібної торгівлі.
Міністр економіки відзначив, що в позитивній динаміці зростання в минулому році виділилася машинобудівна галузь - 1,8 відсотка. "Мені здається це дуже важливим фактом, що в нас почалося відродження такої важливої галузі, як машинобудування", - підсумував міністр. Крім того, позитивний баланс зросту спостерігається в таких галузях, як харчова промисловість, зокрема, виробництво сільгосппродукції збільшилося на 10 відсотків, металургія й обробка металу - 8,9 відсотка, виробництво електроенергії - 6,2 відсотки. Загальне зростання обсягів виробництва промислової продукції також складає 6,2 відсотки.
Крім того, за словами міністра, протягом року практично у всіх галузях виросла валова додана вартість (різниця між випуском товарів і проміжним споживанням), збільшився обсяг виробництва, підвищилися реальні прибутки населення, що обумовило активізацію попиту на суміжні види економічної діяльності - різні види транспорту. І тому ці галузі також дали надзвичайно високі темпи зростання.
Не обійшлося й без негативних наслідків, яких не минути жодній економіці.
Інфляція. Індекс споживчих цін за 2006 рік становив 111,6 відсотка, а індекс інфляції - 11,6 відсотка. У порівнянні з 2005 роком, коли інфляція була на рівні 10,3 відсотки, цей показник здається небагато завищеним. Втім, позаторік на українську економіку не навалювався бум цін на газ, що по деяких песимістичних прогнозах повинен був загальмувати економічне зростання на 2-2,5 відсотка. Подібне розростання інфляції було передбачуваним, а тому й контрольованим. "Як ми очікували, основна хвиля навантаження довелася на четвертий квартал 2006 року, коли інфляція складала 5,4 відсотки. І це відбувалося в основному за рахунок росту цін на енергоносії", - говорить міністр економіки.
Фіскальні показники. Якщо в 2005 році довелося констатувати недовиконання бюджету на 2,5 відсотки, то в 2006-м бюджет перевиконаний на 0,4 відсотки. В основному перевиконання обумовлене тим, що уряду вдалося мобілізувати кошти податку на додану вартість. ПДВ в 2006 році перевиконаний на 12 відсотків, у той час як в 2005 році цей показник становив усього 1,1 відсотка. "Сьогодні цей податок складає значну частину загальних надходжень у бюджет - 37,7 відсотка, - відзначив міністр економіки Володимир Макуха. - Завдяки надходженням від ПДВ ми змогли профінансувати деякі інші позиції, де нам не вдалося забезпечити надходження коштів у повному обсязі".
Касові бюджетні витрати склали 94 відсотка планових призначень. У той же час витрати держбюджету перевищили прибутки на 3,8 млрд гривень, що вдвічі менше дефіциту бюджету-2005.
Соціальний пакет
Дивлячись на глобальні показники економічного розвитку, напевно, у когось виникне питання: чому я, вірніше, моя кишеня не відчуває на собі його результатів? За логікою, повинна була б відчувати! Згідно з даними, наведеним віце-прем'єр-міністром по гуманітарних питаннях Дмитром Табачником, середньомісячна зарплата в 2006 році виросла майже на 30 відсотків, а реальні доходи населення - майже на 20 відсотків. Плюс на 12,5 відсотка виросли пенсії. На сьогоднішній день за підсумковим даними середня пенсійна виплата в Україні складає 458 гривень. Віце-прем'єр нагадав, що в 2004-м середня пенсія становила 160 гривень, і додав: "Думаю, що за 2,5 роки це непоганий показник. Крім того, по даним Міжнародної організації праці, збільшення пенсій в Україні є одним з найбільш високих у Європі".
При цьому, за словами віце-прем'єр-міністра, істотно знизилася заборгованість по заробітній платі, "це один із кращих показників за всі роки". Заборгованість у всіх галузях складає менше 1 млрд гривень.
Скорочується кількість безробітних. "Зростання економіки, економічний тиск, істотно з'їдає безробіття. На сьогоднішній день рівень безробіття в Україні десь у рамках шести відсотків", - констатує Дмитро Табачник. Цей показник в Україні порівняємо з показниками таких країн, як Фінляндія й Португалія. Для порівняння: в Іспанії, Франції рівень безробіття досягає 8,5 відсотка, у Швеції - 9 відсотків, у Польщі, Словаччині - 15,4 відсотки.
Що день прийдешній нам готує?
Кому б не належали економічні заслуги минулого року, уряду Єханурова або Януковича, факт залишається фактом - у новий рік ми вступили з останнім. До слова, якщо вже розділяти уряди, то найбільший економічний зріст спостерігався в серпні - грудні. За даним Володимира Макухи, темпи економічного розвитку в зазначений період перевищували вісім відсотків.
Прем'єр-міністр Віктор Янукович повний оптимізму. Відкриваючи засідання Кабінету міністрів, він сказав: "Хочу відзначити, що економіка поступово набирає темпи. Зростання внутрішнього валового продукту зберігається приблизно на рівні 8 відсотків, і завдяки цьому ми в наступному році отримаємо не менше 7 відсотків росту ВВП при зростанні зарплати приблизно на рівні 20 відсотків. Ці темпи необхідно зберегти".
Схоже, цього року уряд вирішив зробити ривок у сфері залучення інвестицій. Першим кроком у цьому напрямку стало створення інвестиційної ради, куди ввійшли провідні інвестори, представники як українського, так і закордонного бізнесу, за участю фахівців державного керування різних рівнів. За словами прем'єра, рада буде працювати над удосконаленням законодавства, спрямованого на захист інвестицій в Україні, оптимізацію відносин влада - інвестор, боротьбу з корупцією в питаннях, пов'язаних із залученням інвестицій. Рада, що покликана підсилити інвестиційний потенціал України, - це один з етапів на шляху до кінцевої, стратегічної мети, що нинішній уряд визначв як "створення іноваційно-інвестиційної моделі розвитку нашої країни".
За матеріалами:
Деловая Неделя
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас