Кабмін хочу відмовитися від ринкових цін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін хочу відмовитися від ринкових цін

Енергетика
522
Кабінет міністрів України пропонує ВАТ "Газпром" відмовитися від ринкових розрахунків за газ, введених після зміни влади у 2005 році. Про це заявив на міжнародному енергетичному форумі у Брюсселі віце-прем'єр України Андрій Клюєв, повідомляє прес-служба Партії регіонів.
За словами Клюєва, зараз український уряд веде переговори з російською компанією про те, щоб повернутися до договорів, які були підписані у 2002-2004 р. Віце-прем'єр відзначив, що колишні домовленості з газу набагато вигідніше для України, тому уряд направив "Газпрому" пропозиція про передачу Україні додаткових 30 млрд. куб. м газу в рахунок оплати за транзит російського палива.
У той же час Клюєв заявив, що Україна готова перейти до активних дій щодо розширення нафтопроводу із Чорного моря в країни Євросоюзу, якщо Польща та інші країни підпишуться під проектом, що може допомогти зменшити залежність ЄС від Росії. "Усе, що необхідно зробити з нашої сторони, може бути зроблене вже через три місяці. Але ми повинні одержати конкретний сигнал від наших партнерів про те, що вони готові йти з нами", - відзначив віце-прем'єр.
Він також повідомив, що Україна запустила два проекти, з якими стане можливим виробництво 260 тис. тонн етанолу на рік, і додав, що уряд розглядає введення податкових пільг з метою прискорити розробку альтернативного палива.
Нагадаємо, що після "газової війни" між Україною та РФ наприкінці 2005 - початку 2006 р. було ухвалене рішення перейти на ринкові відносини в розрахунках за російський газ. У результаті переговорів, єдиним постачальником усього імпортного газу в країну стала компанія RosUkrEnergo, утворена в липні 2004 р. і зареєстрована у Швейцарії, комерційну діяльність здійснює з 1 січня 2005 року. Акціонерами компанії на паритетних засадах виступили 100-процентні дочірні структури Газпромбанку та "Райффайзен Інвестмент АГ".
Відповідно до підписаних контрактів між Газпромом та RUE російський газ в 2006 р. для України коштував 95 дол. за 1 тис. куб. м замість 45 дол. до грудня 2004 року. При цьому всі розрахунки здійснювалися винятково у грошовій формі.
Уряд і сам прем'єр-міністр Віктор Янукович неодноразово заявляли, що зуміють домовитися з Росією із приводу зниження ціни за російський газ. Однак, за згодою між "УкрГаз-Енерго" та RUE у 2007 році Україна одержить не менш 55 млрд куб. м природного газу за ціною в 130 дол. за тис. куб. м.
Відзначимо, що на сьогодні врегулювання поставок російської нафти та газу в країни СНД - питання номер один у відносинах РФ із колишніми республіками СРСР. Нафтова криза з Бєларуссю, що виникла на початку 2007 р. і аналогічна за своєю суттю "газова війна" між Україною і РФ - тільки одне з ланок ланцюга криз, що вже виникли на тлі підвищення цін на російські газ і нафту.
Азербайджан уже відмовився від поставок російського газу у 2007 р. через дорожнечу сировини. Грузія має намір скоротити поставки російського газу, тому що "Газпром" продає їй газ із 2007 р. за найвищими серед країн СНД цінами у 235 дол. за 1 тис. куб. м, за рахунок поставок з Азербайджану і частини турецької квоти газу з газопроводу Баку - Тбілісі - Ерзерум.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас