Ціни на житло потрапили під підозру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на житло потрапили під підозру

Нерухомість
879
Постійним підвищенням вартості житла на первинному ринку зацікавився Антимонопольний комітет.
"Ми перевіримо всі великі будівельні компанії в столиці nf ряді областей", - повідомив голова Антимонопольного комітету Олексій Костусєв. За його словами, у першу чергу перевірки торкнуться обґрунтованості цін на первинне житло.
Нагадаємо, що середня вартість житлової нерухомості в столиці вже досягла 2,5 тис. дол. кв. м. А представники найбільших будівельних холдингів стверджують, що ціни будуть підвищуватися й далі.
"Ми будемо виявляти факти необґрунтованого підвищення цін і причини відсутності конкуренції на ринку первинного житла", - обіцяє Костусєв. За даними співробітників АМКУ, у першу чергу вони вивчають реальну собівартість будівельних робіт і рентабельність цього бізнесу.
"Те, що будівельники мають надприбуток, зрозуміло давно, однак раніше ніхто всерйоз не робив аналіз того, як саме вони формуються і хто диктує цінову політику", - підтверджує джерело в Міністерстві будівництва. Він уточнив, що, за розрахунками відомства, торік середня собівартість будівництва житла в Україні не перевищувала 330 дол.
Представники будівельних компаній не приховують, що собівартість будівництва в кілька разів нижча за ціни продажу. Генеральний директор компанії "Міськбуд" Віктор Власов відзначає, що реальні витрати забудовників на 1 кв. м житла, що відповідає сучасним вимогам і має відповідній інфраструктурі й паркінг, коливаються в межах 800 дол. у спальних районах до 1300 дол. у центральній частині Києва.
Як пояснюють столичні ріелтори, ситуація зі зростанням цін улаштовує всіх, окрім кінцевого споживача. "У серйозному будівельному бізнесі зав'язані тільки багаті люди й відомі прізвища", - пояснює на умовах анонімності директор однієї з компаній з продажу нерухомості. Він також припускає, що дії Антимонопольного комітету можуть спровокувати обвал ринку.
Голова АМКУ обіцяє, що "якщо факти необґрунтованого підвищення цін будуть виявлені, то до компаній, які порушили конкурентне законодавство, буде застосовано санкції, а також порушено справи".
За словами президента Асоціації фахівців з нерухомості України Олександра Бондаренка, "спочатку потрібно довести наявність монополії, а потім робити відповідні прогнози". За його переконанням, ціни на житло продиктовані ринковим попитом, а не монопольними домовленостями. Однак те, що масштабні перевірки можуть вплинути на обвал цін, він також не спростовує. "Усе буде залежати від результатів перевірки й тих компаній, яких вона торкнеться", - констатує Бондаренко.
Наприкінці минулого року аналогічні перевірки були ініційовані в Москві. У результаті на московському ринку був спровокований обвал цін. Імовірність російського сценарію не заперечує представник будівельної компанії "Київжитлоінвест" Володимир Германов. Він погоджується, що "більшу частку будівельного ринку контролюють кілька компаній, і вони формують ціну". Однак звинувачувати їх у монополії фахівець не береться, посилаючись на те, що потрібно дочекатися результатів перевірки Антимонопольного комітету. У той же час топ-менеджери найбільших будівельних компаній завіряють, що перевірок вони не бояться. "Ми готові до будь-якої перевірки, це - життя", - міркує віце-президент "Київміськбуду" Сергій Драч. Він завіряє, що оператори ринку надприбутків не отримують.
Наприкінці минулого року столичні будівельники, щоб підігріти ринок, вилучили із продажу все одно- та двокімнатні квартири.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас