Лукашенко готовий відновити нафтову війну з Росією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лукашенко готовий відновити нафтову війну з Росією

Енергетика
210
Президент Білорусії Олександр Лукашенко готовий відновити нафтову війну з Росією.
Виступаючи в Мінську, білоруський лідер зробив низку заяв, які фактично повертають російсько-білоруські відносини у стан нафтової війни початку 2007 року.
Лукашенко, зокрема, заявив про те, що Москва та Мінськ дотепер не уклали контракту на поставку нафти у лютому 2007 року, і на переговорах з нафти Росія вимагає завищеної ціни.
У відповідь на це Мінськ має намір знову ввести додаткове мито на прокачування російської нафти через територію Бєларусі. Нагадаємо, що скасування введеноя Бєларуссю транзитного мита було категоричною умовою в російсько-білоруських переговорах.
Тим часом, зараз події кінця 2006 року повторюються. "На лютий контракт на нафту не підписаний", - заявив Лукашенко. За його словами, російська сторона вимагає, "щоб ми купили нафту за ціною вище світової". "Це ні на що не годиться, і такого у світі ніде немає", - продовжив лідер Бєларусі.
"Тому делегації, що веде сьогодні переговори, я дав прямі вказівки: ті компанії, які будуть пропонувати подібні контракти за такими цінами, тут (у Бєларусі) при прокачуванні нафти в Європу будуть обкладати додатковим митом, щоб ми могли компенсувати свої втрати", - заявив президент Білорусії.
Російська сторона поки ніяк не прокоментувала різкі висловлення білоруського лідера.
Нагадаємо, Росія та Бєларусь 12 січня, за підсумками дводенних переговорів підписали угоду між урядами двох країн щодо врегулювання торгово-економічного співробітництва в галузі експорту нафти і нафтопродуктів. Ставка експортного мита на сиру нафту для Бєларусі встановлена з 1 січня 2007 року в розмірі $53 за тонну.
Раніше, Бєларусь припинила транспортування російської нафти на захід 8 січня після того, як Росія відмовилася платити транзитне мито, введену 1 січня 2007 року.
У результаті двосторонніх переговорів Бєларусь 10 січня дезавуювала свою вимогу про сплату мита та пообіцяла відновити транспортування нафти.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас