Транснафта пропонує побудувати нафтопровід в обхід Білорусії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Транснафта пропонує побудувати нафтопровід в обхід Білорусії

Енергетика
124
АК "Транснафта" (РТС: TRNF) пропонує побудувати нафтопровід в обхід Білорусії - Унеча - Великі Луки - Приморськ - потужністю 50 млн тонн на рік.
Як повідомив Агентству нафтової інформації (АНІ) джерело в міністерстві промисловості та енергетики РФ, у цей час у відомстві розглядається питання про доцільність реалізації цього проекту.
За його словами, нова магістраль довжиною близько 1000 км, у випадку її створення, ліквідує транзитні ризики при поставках нафти в Німеччину та Польщу.
Співрозмовник АНІ додав, що пропозиція "Транснафти" про будівництво нового трубопроводу було спрямовано до підписання угоди між урядами Росії та Білорусії 12 січня 2007 року про умови поставки нафти в республіку і експорту нафтопродуктів, зроблених на білоруських НПЗ.
Він також повідомив, що одночасно вивчається питання про збільшення поставок нафти на Киришський НПЗ (належить "Сургутнафтагазу" (РТС: SNGS) - до 24 млн тонн на рік з наступним відвантаженням через Приморськ. Торік НПЗ переробив трохи більше 20 млн тонн.
Як один з варіантів збільшення завантаження заводу може стати будівництво відводу від планованої системи або зростання поставок сировини з нафтопроводу Ярославль - Кириши - Приморськ (Балтійська трубопровідна система, БТС).
Як повідомлялося раніше, Росія з 8 до 11 січня не поставляла нафта в Європу через нафтопровід "Дружба" через відмову Білорусії пропускати транзитні потоки без сплати російською стороною мита за транзит сировини по білоруській території. Після підписання відповідної російсько-білоруської міжурядової угоди поставки відновилися в повному обсязі. Під час конфлікту міністр промисловості й енергетики РФ Віктор Христенко повідомив, що Росія в середньостроковій перспективі зможе замістити транзит нафти через Білорусію, зокрема, потужність БТС через 2-3 року можна збільшити до 110 млн тонн із нинішніх 75 млн тонн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас