Будівельники розморозили ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Будівельники розморозили ринок

Нерухомість
800
Побоюючись обвалу цін на житло, київські будівельники викинули на ринок всі наявні квадратні метри.
"З сьогоднішнього дня ми виставляємо всі квартири, які в нас є. Ціни остаточно сформовано", - повідомив президент Холдингової компанії "Київміськбуд" Петро Шилюк.
На скільки виросли ціни, президент "Київміськбуду" говорити відмовився. Однак, відповідно до опитування серед компаній, що пропонують квадратні метри в столиці, ціни в новобудовах з початку січня виросли в середньому на 8%.
"Ми можемо запропонувати й на Лівому й на Правом березі будь-яку квартиру, але тільки завтра", - відповідали в офісах найбільших столичних забудовників - "Київміськбуду", "Житло-Інвесту" та "Познякижитлобуду".
Нагадаємо, що з початку грудня продажи на первинному ринку житла, крім квартир "Київміськбуду " та "Житло-Інвесту", продажі не велися ще в 46 новобудовах. Самі забудовники відклали початок продажів на кінець січня, чекаючи підвищення цін.
За словами президента Асоціації фахівців з нерухомості України Олександра Бондаренка, "проблема в тому, що цього року буде побудовано набагато менше житла, ніж у минулому, і будівельники це розуміли, тому підігрівали попит".
"У тому, що продажи відновилися, немає нічого дивного, довше тримати інтригу вони не могли", - вважає Олександр Бондаренко.
У будинках, що продаються, вартість житла вже серйозно виросла. Так, у середньому у квартирах економ-класу середня вартість 1 кв. м виросла на 8,91% і склала 1576 дол., у преміум-класу - на 5,79% (4388 дол.), у бізнес-класу - на 4,74% (2274 дол.).
На фоні пропозиції, що знизилась до нуля, на первинному ринку наприкінці минулого року на початку цього аналітики пророкували можливий обвал цін. Однак по засвідченні президента Холдингової компанії "Київмісьбуд" Києва Петра Шилюка, "обвалу цін не буде, скоріше вони будуть продовжувати зростати відповідно до інфляції й перевагою пропозиції над попитом".
За словами фінансового менеджера девелоперскої компанії Arco Real Estate Анатолія Мухіна "будівельники виждали не самий вигідний для себе момент, однак вони побоювалися перегріти ринок".
В 2005 році Холдингова компанія "Київміськбуд" збільшила обсяг будівництва на 3,5%, або на 24,147 тис. кв. м - до 717,34 тис. кв. м у порівнянні з 2004 роком. За даними компанії, 80% акцій ХК "Київміськбуд" належить Київській міській раді.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас