Привид податків ходить по країні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Привид податків ходить по країні

Нерухомість
1788
Річний податок на квартиру, скажімо, вартістю 220 тис. доларів складе 11 000 гривень.
Тільки-но Віктор Ющенко в грудні нинішнього року заявив про те, що він "великий прихильник введення податку на нерухомість і віднесення його до місцевих податків", як депутати від "Нашої України" внесли відповідні законопроекти.
Авторів двоє - Сергій Бичков і Володимир Стретович. Законопроектів також два - "Про податок на майно юридичних осіб" та "Про податок на майно фізичних осіб". Тобто, після прийняття даних документів образливо не буде нікому. Тому що платити будуть усі.
Коротенько про пропоновані нововведення для юридичних осіб. Автори законопроекту пропонують включити до об'єктів оподатковування всю нерухомість та інші основні й невиробничі фонди, у тому числі майно, що передане в тимчасове користування. Базою оподатковування встановлено середньорічну балансову вартість майна. Податковий період становить квартал для нерезидентів і рік для резидентів України. Ну а сам податок становить 1,5% від бази оподатковування й сплачується в загальнодержавний бюджет.
Фізичним особам "поталанило" не менше. На відміну від нашумілого законопроекту Цушко, автори вирішили не встановлювати мінімальну планку вартості. Тобто платити будуть усі без винятку: і бабка в Тернопільській області з загальною ринковою вартістю житла в 500 доларів, і мільйонер з Києва. Однак у нинішньому варіанті законопроекту нарешті-те виписаний досить осудний диференційований підхід до ставки податку.
Як й у минулому проекті від сплати податку не будуть звільнятися пенсіонери. Пільги будуть надані лише різним категоріям інвалідів, чорнобильцям, ветеранам і т.п. Причому звільнятися від сплати податку дані категорії населення будуть лише в тому випадку, якщо вартість їхнього майна складе не більше 400 тис. грн. Тобто, на практиці, пільговик буде сплачувати податок на нерухомість, якщо в його володінні знаходиться однокімнатна квартира десь на Оболоні. У цілому ж розцінки будуть виглядати приблизно в такий спосіб.
Власник халупи, скажімо, десь на Черкасчині, вартістю в 3 000 доларів щорічно буде зобов'язаний заплатити максимально 7,5 гривень. Житель райцентру з двокімнатною квартирою вартістю в 30 000 доларів - максимально 300 гривень. Киянин, що володіє двокімнатною квартирою вартістю 120 000 доларів - максимально 3000 гривень.
Ну а хто має більш пристойну квартиру ближче до центру, скажемо, вартістю в 220 000 доларів, буде сплачувати 11 000 гривень. Податок платиться щороку, не пізніше 11 березня і йде в місцеві бюджети, нинішній рівень наповнення яких залишає бажати кращого. Його введення торкнеться також і тих, хто свого житла не має. Адже компенсувати фінансові втрати власники квартир, що здають житло в оренду, будуть за рахунок орендарів.
У цілому, законопроект для фізичних осіб, незважаючи на майбутні очевидні фінансові проблеми більшості платників, поки що виявляє собою один з найбільше соцорієнтованих із запропонованих варіантів і може бути підтриманий депутатським корпусом і підписаний Президентом. Адже "регіонали" навряд чи будуть проти. Уряд планував запровадити податок на нерухомість, щоправда, з 2009 року, а не з 2008, як пропонують Бичков із Стретовичем. Однак навряд чи парламент устоїть перед спокусою ввести новий податок і наповнити хоч чимось місцеві бюджети. Адже до виборів ще далеко, а, виходить, населення ще не перетворилося в електорат і час подачок і соціальних подарунків поки ще не настав.
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас