Російські санкції: економіка чи політика? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російські санкції: економіка чи політика?

Аграрний ринок
307
За останній рік Росія ввела тимчасові або постійні заборони на імпорт м'яса з Польщі, шпрот з Латвії, вина, мандаринів і мінеральної води з Грузії, вина з Молдови, м'яса та молочних продуктів з України, а також цукру з Білорусії.
Уряди цих країн запевняють, що з їхньою продукцією все в порядку, а дії Росії - лише покарання за небажану політиу цих країн.
"Майже щоразу, коли Росія вводить заборону на ввезення нового продукту, Росспоживчнадзор затверджує, що продукти були заражені пестицидами, важкими металами або шкідливі для здоров'я по якій-небудь іншій причині. Голова Росспоживчнадзору, головний санітарний лікар країни Геннадій Онищенко став одним з найвідоміших урядовців", - говориться в матеріалі.
Ці заборони мали важкі наслідки для виробників. "Так, наприклад, більше 60% шпрот з Латвії імпортуються в Росію. Приблизно така ж частка українських молочних продуктів, зокрема, сиру призначається російським покупцям. У Грузії й Молдові, двох найбідніших республіках колишнього Радянського Союзу, винороби практично розорені. Напружені переговори між головами Молдови та Росії вилилися в зобов'язання про зняття заборони на імпорт молдавських вин. Очікується, що перша партія алкоголю буде доставлена в Росію наприкінці січня або початку лютого", - відзначає оглядач.
Тим часом, заборона на ввезення грузинських вин та інших сільськогосподарських продуктів як і раніше залишається в чинності. Автор статті відзначає, що грузинські вина становлять лише 10% усього продаваного в Росії алкоголю в нижньому ціновому сегменті, тому економічні наслідки для російських рітейлерів не так відчутні, як для грузинських виноробів. Щоб хоч якось зменшити негативні наслідки від втрати російського ринку збуту, грузинський уряд організував виставки вин на Україні та в інших країнах Східної Європи.
"На українському ринку продажи грузинського вина значно виросли, але прорватися на бажаний ринок Західної Європи грузинським винам не вдалося. Хоча й грузинське, і молдавське вино можна знайти в магазинах Берліну, Парижу та Лондону, їхні назви, як і раніше, мало кому відомі", - говориться в матеріалі.
Європейський Союз закликає Росію пояснити причини своїх дій. Головні ветеринарні експерти Євросоюзу запевняють, що Польща почала значні заходи щодо поліпшення якості своєї продукції й що польські стандарти якості тепер навіть суворіше, ніж російські. Незважаючи на це, Росія наполягає на тому, що заборони було накладено у зв'язку з випадками грубих порушень ветеринарного законодавства при постачанні продукції тваринного походження.
У той же час із деякими країнами Росія протягом декількох років "веде повільну суперечку, то вводячи послаблення, то підсилюючи правила на імпорт". "Так було з американськими бройлерними курчатами, з фінськими яйцями та з індійським рисом", - відзначається в статті.
За словами оглядача, до введення всіх цих заборон мало хто знав про існування Роспживчнадзору, і ніхто не підозрював, скільки власті в цієї служби.
1 січня російська влада припинила оформлення митних документів, необхідних для ввезення білоруського цукру в Росію. "Білоруські експортери потрапили під гарячу руку: саме в цей час Москва і Мінськ вели запеклу суперечку про ціни на енергоносії та про транзитні мита на російську нафту", - вважає автор статті.
Як відзначається в огляді, білоруський цукровий буряк, що широко використовується в кондитерської промисловості, не обкладаєтья в Росії митом. Однак московські чиновники стверджують, що Білорусія посилала в Росію цукор з латиноамериканського очерету під виглядом продукції з буряка, вирощеного в Білорусії, щоб уникнути додаткових мит. Заборона на білоруський цукор потішила лише російських виробників цього продукту, які лобіювали обмеження на імпорт білоруського цукрового буряку. Прем'єр-міністр Росії Михайло Фрадков стверджує, що влади двох країн близькі до угоди, однак без введення твердих квот справа не обійдеться.
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас