Вкладники стали позичальниками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вкладники стали позичальниками

Кредит&Депозит
1041
Вітчизняним банкам стали менше довіряти. Тепер клієнти банків частіше прагнуть не зберігати в них гроші, а брати в банкірів у борг. Темпи збільшення внесків населення в 2006 році зменшилися майже в півтора разу в порівнянні з 2005 роком. Про це свідчить статистика Національного банку України.
Якщо за позаминулий рік збільшення внесків клієнтів склало 76%, те торік - тільки 46%. А в спільному портфелі пасивів внески фізичних осіб навіть зменшилися з 38,5% до 35,7%. Усього на початок цього року громадяни країни зберігають у банках 98 млрд грн.
Українці стали більше витрачати - так пояснюють банкіри причини зменшення обсягів внесків населення. Дійсно, якщо внески виросли тільки на третину, то обсяг виданих кредитів фізичним особам збільшився в 2,3 рази, на 44,6 млрд грн у порівнянні з 2005 роком.
"Торік банківська система видала кредитів більше, ніж залучила депозитів, частина тих грошей, які люди могли покласти на депозит, вклали в довгострокові інвестиції, наприклад, нерухомість, покупку квартир", - говорить заступник голови правління Ощадбанку Олександр Гришко.
Іншою причиною зниження зростання внесків фінансисти називають торішні банкрутства - Інтерконтинентбанку, Київського універсального банку та банку "Гарант".
"У якомусь ступені банкрутства банків свій слід залишили, але вони не були основним фактором", - говорить голова правління Укркомунбанку Едуард Лозовський.
У той же час банкіри запевняють, що клієнти їм як і раніше довіряють. "Торік населення багато брало кредитів, з'явилися нові програми кредитування. Грошей не стало менше на руках, і довіра до банків не стала меншою. Просто в людей з'явилися нові цілі, куди можна вкладати гроші", - вважає директор київської філії Кредобанка Володимир Ставнюк.
"Це не пов'язано з недовірою до банківської системи, навпаки довіра зростає, населення початок більше споживати товарів і послуг, менше думати про заощадження, це позитивна динаміка", - говорить Гришко.
Минулий рік був одним із найактивніших у політичному житті країни. І тому деякі банкіри вважають саме політичну нестабільність причиною зменшення довіри населення.
"Це реакція населення на суспільно-політичну ситуацію в країні, що була вкрай невизначена, тому люди воліють тримати свої заощадження "під подушкою", а не в банку", - упевнений голова правління Укркомунбанку Едуард Лозовський.
Однак з ним не згоден Олександр Гришко. "Наші громадяни вже звикли до постійних змін у політику", - говорить банкір.
Голова правління Правекс-банку Наталя Зубрицька вважає, що "зниження темпів приросту у відсотках у порівнянні з 2005 роком швидше за все пов'язане з тим, що в 2005 році був нетипово великий приріст, забезпечений різким припливом коштів після закінчення "помаранчевої революції" і стабілізації ситуації в країні".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас