Інвестиційна привабливість Росії зростає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестиційна привабливість Росії зростає

Казна та Політика
773
Обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку Росії збільшився в 2006 році майже удвічі, склавши, за попередніми оцінками, опублікованим у доповіді Конференції ООН з торгівлі й розвитку, 28,4 млрд дол. проти 14,6 млрд дол. в 2005 році. Таким чином, Росія стала найбільшим одержувачем іноземних грошей у Південно-Східній Європі та країнах СНД.
При цьому географія іноземних інвестицій поступово змінюється. Голова експертного управління президента Росії Аркадій Дворкович відзначає, що зростає їхній приплив не тільки, як раніше, з офшорних зон, звідки повертаються раніше виведені з Росії гроші, зараз збільшуються обсяги "реальних" інвестицій.
Багато в чому поліпшенню інвестиційного клімату сприяє фінансова політика російської влади. У першу чергу це стосується погашення залишку російського боргу Паризькому клубу кредиторів у розмірі 21,3 млрд дол. і скасування останніх обмежень у валютній сфері в 2006 р. А завершення всіх двосторонніх переговорів зі вступу Росії до Світової організації торгівлі в листопаді минулого року дає додаткові стимули іноземним інвесторам. У результаті за версією найбільших рейтингових агентств Fitch й Standard and Poor's, російський суверенний рейтинг усього лише на один щабель відстає від категорії "А" з найвищою кредитоспроможністю.
Серед переваг Росії звичайно відзначається наявність великої кількості утворених фахівців і висококваліфікованої робочої чинності, а також низькі витрати виробництва і вартість енергоносіїв.
У той же час, є чимало проблем, з якими зіштовхуються в Росії закордонні інвестори. Пов'язані вони, насамперед, з характером російської правової системи та реалізацією російського права в адміністративній практиці. По даним МЕРТ РФ, відповідно до опитування, іноземні інвестори в переліку проблем в 2006 році на перше місце поставили бюрократичні процедури й адміністративні бар'єри, а на друге місце - корупцію. Також відзначається недостатня якість корпоративного керування й низька прозорість судової системи.
Проте, лідерами з залучення іноземних інвестицій серед російських галузей залишаються паливно-енергетичний комплекс і металургійне виробництво. У той же час усе більше коштів приходить в обробні виробництва Росії, оптову й роздрібну торгівлю, транспорт і зв'язок, а також операції з нерухомим майном.
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас