Мінфін знайшов на півночі дешеві гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін знайшов на півночі дешеві гроші

Кредит&Депозит
609
Міністерство фінансів знайшло нового кредитора для України.
Як повідомив заступник міністра фінансів України Андрій Кравець, чиновники Мінфіну зараз проводять переговори про співробітництво з Північним інвестиційним банком.
Кредити Світового банку занадто дорогі, а в Північному банку Мінфін сподівається вибити вигідніші для України умови, пояснив Андрій Кравець. При цьому чиновник говорить, що переговори поки що знаходяться у початковій стадії, і говорити про конкретні суми або проекти він вважає передчасним.
Гарна кредитна історія
Україна вже отримала від Світового банку більше 4,5 млрд дол. для реалізації більш ніж 30 проектів. Зараз за гроші Світового банку в Україні проводять три інвестиційних проекти: модернізація податкової реформи, модернізація державних фінансів і проект фінансування села. Якщо кредити Північного банку будуть хоча б на 0,5-1% дешевшими, то для бюджету країни це може значити економію сотень мільйонів гривень.
За даними колишнього координатора проектів фінансового сектора Світового банку Анжели Пригожиної, Світовий банк фінансує під LIBOR + 1%, а з урахуванням знижок ціна за останні кілька років упала до LIBOR + 0,5%.
Північний інвестиційний банк видає багато кредитів країнам, що розвиваються, найближчі до нас - Польща й Росія. Банк було засновано Норвегією, Швецією, Фінляндією, Данією та Ісландією в 1976 році, а в 2004-м до них як засновників банку приєдналися колишні республіки СРСР - Латвія, Литва та Естонія.
Банк спеціалізується на довгострокових кредитах інвестиційного характеру, віддаючи перевагу кредитам, спрямованим на проекти екологічні - охорона навколишнього середовища, енергетичні - енергозбереження, а також на кредитування малого й середнього бізнесу.
Швидше й дешевше
Банкіри вважають такий крок чиновників Мінфіну грамотною спробою знизити ризики міжнародних запозичень.
"Це спроба диверсифікованості джерел фінансування і розширення бази кредиторів", - говорить екс-координатор проектів фінансового сектора Світового банку Анжела Пригожина.
Північний інвестиційний банк звичайно надає кредити під гарантії держави, однак може дати гроші й без них.
"Якщо Nordic Investment Bank так само, як і Світовий банк вимагає держгаратнію, то перевага проектів тільки в ціні або меті використання коштів", - упевнена Пригожина.
"У Nordic Investment Bank є перевага перед Світовим банком не лише в ціні, у них краще не фінансові умови, швидше проходить оформлення", - говорить головний аналітик управління експортного розвитку великого банку, що побажав залишитися неназваним.
Першу базову угоду з Північним інвестиційним банком було підписано ще при минулому міністрі фінансів Вікторі Пинзенику наприкінці 2005 року. Однак з тих пор був реалізований тільки один проект - для державного Укрексімбанку, якому Північний банк дав 100 млн євро.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас