Прокачка нафти через нафтопровід "Одеса-Броди" скоротилась — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прокачка нафти через нафтопровід "Одеса-Броди" скоротилась

Енергетика
127
Прокачування нафти через нафтопровід "Одеса-Броди" у реверсному режимі скоротилися в 2006 р. у порівнянні з 2005 р. на 36,2% - до 3,666 млн т. Про це повідомили в секретаріаті уряду.
Раніше російсько-британська компанія ТНК-ВР прогнозувала поставку за цим маршрутом у 2006 р. близько 6 млн т російської сировини, але цього показника не вдалося досягти через зміну кон'юнктури. Уряд РФ за допомогою експортних мит стимулював переробку нафти усередині країни і експорт нафтопродуктів. Крім того, український уряд у 2006 р. не вжив заходів для розвитку напрямку "Одеса-Дроби"
Компанія "Укртранснафта", російська "Транснафта" і ТНК-ВР 26 грудня 2006 р. підписали додаткова угода до договору від 16 листопада 2004 р. про прокачування до 2010 р. не менш 9 млн т нафти на рік через "Одеса - Броди" у реверсному напрямку (Мозир-Броди-нафтотермінал "Південний"). Мінтрансзв”язку вдвічі знизив портові збори для танкерів на "Південному" в 2007 р. У січні поставки сировини на цей нафтотермінал повинні скласти 876 тис. т, в 1 кварталі - 2,3 млн т. ".
Нагадаємо, що 24 жовтня 2006 р. Україна запропонувала Росії відмовитися від реверсного використання нафтопроводу Одеса-Броди. Зараз Одеса-Броди (пущений з метою доставки каспійської нафти європейським споживачам і розвантаження проту Босфор і Дарданеллі) завантажений російською нафтою. З 2004 р. Тюменська нафтова компанія разом із ВР транспортують сировину в реверсному (зворотному) напрямку - із Брід в Одесу. Однак реверсне використання нафтопроводу для української сторони невигідно. При цьому можливість використати Одеса-Броди в аверсном режимі в Україні залишається. У випадку будівництва транзитного нафтопроводу та у литовському напрямку - до Вентспілса. Цей варіант запуску нафтопроводу має на увазі добудування від українських Брід до білоруського Мозиря (тут є нафтопереробний завод) і далі до Вентспілського порту. Але з урахуванням ситуації, яка склалася на ринку, вільні обсяги легкої каспійської нафти для транспортування в Європу нафтопроводом Одеса-Броди можливі тільки через два роки. Зараз Україна від транзиту нафти через цей нафтопроводі заробляє близько 300 млн. дол. на рік.
Магістральний нафтопровід "Одеса-Броди" довжиною 674 км і потужністю 9 млн тонн на рік побудований наприкінці 2001 р. Планувалося, що через нього буде транспортуватися нафта в країни Європейського Союзу. Однак під тиском деяких обставин уряд Віктора Януковича ухвалив рішення щодо тимчасовому використанні нафтопроводу для прокачування російської нафти убік одеського термінала "Південний". Нафтопровід почав працювати у вересні 2004 р., з початку його експлуатації через нього прокачано близько 10,5 млн т нафти. Протягом 2-3 років Україна планує продовжити нафтопровід Одеса-Броди до польського міста Плоцьк.
"Одеса - Броди" будувався протягом 1996-2002 років. Його довжина - 675 км, вартість будівництва - 550 млн гривень. Проектна потужність нафтопроводу становить 14,5 млн тонн нафтопродуктів на рік. Оператором нафтотранспортної системи України є "Укртранснафта".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас