Фрадков: Конфлікт з Білорусією відбився на іміджі РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фрадков: Конфлікт з Білорусією відбився на іміджі РФ

Енергетика
159
Нафтовий конфлікт з Білорусією негативно відбився на іміджі Росії як надійного постачальника ресурсів. Про це заявив напередодні прем'єр-міністр РФ Михайло Фрадков, відкриваючи переговори з білоруським колегою Сергієм Сидорським.
Російський прем'єр відзначив, що це супроводжувалося фінансовими витратами і навантаженнями для федерального бюджету. Він також заявив, що готовий запропонувати варіанти рішення нафтової проблеми, які будуть зрозумілі для двох держав і бізнесів-співтовариств двох країн.
Як відзначила Фрадков, "тема нафти дуже важлива" і призвав колег підійти відповідально до рішення даного питання, знайти збалансоване і зрозуміле усім рішення, дотримуючи при цьому інтереси двох країн. За його словами, рішення повинне бути "зрозумілим, прозорим і випливати з необхідності продовження співробітництва з максимальним ефектом для економік двох країн".
Раніше ввечері 11 січня у Міністерстві економічного розвитку та торгівлі РФ (МЕРТ) завершився черговий раунд російсько-білоруських переговорів щодо двосторонніх торговельних відносин. Делегації, очолювані міністром економічного розвитку та торгівлі РФ Германом Грефом і віце-прем'єром Білорусії Андрієм Кобяковим, працювали близько 12 годин. Переговори продовжаться сьогодні.
Нагадаємо, що російсько-білоруський конфлікт був розв”язаний увечері 10 січня, після того як уряд Білорусії на спеціально скликаному засіданні прийняло рішення про скасування транзитних мит у розмірі 45 дол./т російської нафти, уведені з 1 січня 2007 р. Це відбулося незабаром після телефонної розмови між президентами Білорусії та Росії Олександром Лукашенко і Володимиром Путіним. За повідомленням білоруської сторони "у результаті бесіди знайдений компроміс, що дозволить розблокувати сформовану тупикову ситуацію, у тому числі і щодо транзиту російської нафти в країни Європи через територію Республіки Бєларусь". А вже о 22:30 за місцевим часом російська нафта надійшла в білоруську систему, і в такий спосіб транзит нафти через нафтопровід "Дружба" у Європу було відновлено. Через нафтопровід "Дружба" російська нафта поставляється в Польщу, Німеччину, Україну, Словаччину, Чехію та Угорщину.
Варто відзначити, що врегулювання поставок російської нафти та газу в країни СНД - питання номер один у відносинах РФ із колишніми республіками СРСР. Нафтова криза з Білорусією - тільки одне з ланок ланцюга криз, що вже виникли на тлі підвищення цін на російські газ і нафту. Напередодні 2007р. Виникла російсько-білоруська газова суперечка, аналогічна по своїй суті "газовій війні" між Україною та РФ на початку минулого року. Азербайджан уже відмовився від поставок російського газу в 2007р. через дорожнечу сировини. Грузія має намір скоротити поставки російського газу, тому що "Газпром" продає їй газ із 2007р. за найвищою серед країн СНД ціною у 235 дол. за 1 тис. куб. м за рахунок поставок з Азербайджану та частини турецької квоти газу з газопроводу Баку - Тбілісі - Ерзерум.
Учора в Раді Федерації заявили про те, що регулювання тарифів на газ і нафту, які Росія поставляє у країни СНД, повинне здійснюватися на основі закону, а не нормативних актів уряду, як це відбувається сьогодні. "Це допоможе уникнути надалі криз, подібних тій, яка сталася у відносинах Росії та Білорусії", - сказав голова комісії Рради Федерації із взаємодії з Рахунковою палатою Сергій Іванов.
На його думку, уряд повинен підготувати такий закон і внести його у парламент. "Дотепер поставки російської нафти та газу у країни колишнього СРСР здійснюються на основі двосторонніх домовленостей, але при цьому необхідно врахувати, що Росія не повинна всіх годувати, - сказав Іванов. - Наша країна хоче вести цивілізований бізнес і одночасно здійснювати контроль над власною економічною безпекою".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас