Росія перекрила нафтові крани Словакії та Чехії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія перекрила нафтові крани Словакії та Чехії

Енергетика
268
Ввечері у понеділок, 8 січня були припинені поставки нафти з Російської Федерації у Словаччину через нафтопровід Дружба. "Чорне золото" припинило надходити також у у Чехію.
Офіційний представник економічного відомства Брано Звара повідомив про те, що нафтопровід близько 20:00 понеділка за місцевим часом був перекритий у районі українсько-словацького кордону.
Припинення поставок нафти стало слідством російсько-білоруського конфлікту, викликаного введенням владою РФ мит на експорт нафти у Білорусію.
Поставки російської нафти також припинені у Чехію. За словами влади цієї країни, у зв'язку з ситуацією, яка склалася, вже ухвалено рішення розконсервувати стратегічні запаси палива в обсязі 52-55 тисяч тонн, сформовані словацькими компаніями.
"Цієї кількості нафти вистачить на те, щоб протягом 5-7 днів підтримувати робочий тиск у нафтопроводі", - повідомив у понеділок ввечері представник чеського міністерства промисловості.
Якщо за цей час поставки нафти з Росії не відновляться, розповів він, будуть розконсервовані стратегічні запаси Чехії. За його оцінкою, цих запасів вистачить ще на 90 днів. Представник чеської влади висловив упевненість, що "за три з половиною місяця конфліктна ситуація буде вирішена і поставки відновляться".
У понеділок ввечері поставки російської нафти були припинені і на північному відрізку нафтопроводу, що веде у Польщу та Німеччину. Рішення про припинення поставок було прийнято російською компанією Транснафта, у відповідь на відбір нафти, зроблений Білорусією за рахунок несплати російською стороною транзитного мита.
Росія оголосила, що з 1 січня 2007 року нафта, що відправляється для переробки на білоруські НПЗ для подальшого експорту, буде обкладати митом. Таке рішення не влаштувало білоруську сторону і вона, у свою чергу, з 3 січня ввела мито на нафту, що транспортує з Росії у Європу через територію цієї країни.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас