Мільйони тонн новорічних відходів – безцінний товар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мільйони тонн новорічних відходів – безцінний товар

269
Мільйони тонн новорічних відходів – безцінний товар, із них виробляють газ та будматеріали. Новорічні відходи – ялинки, залишки продуктів, коробки від петард - то все енергія та матеріали.
За фактично два тижні вихідних днів лише столичні жителі викинуть на вулиці мільйони тонн корисного непотребу. Українські науковці знають, як зі сміття добувати газ, навіть деякі проекти реалізовано, але вони не масштабні.
А от Москва сміття ретельно оберігає. Для мегаполісу - це справжня знахідка. Щороку збирають понад 22 мільйони тонн, і горить сміття не гірше, ніж сіре вугілля.
Сміття може бути корисним. Сучасні сміттєспалювальні заводи – суміш екологічної безпеки з економічною вигодою. Процес досить простий. Тонна відходів згоряє за 15 хвилин, при цьому виробляється частина енергії, що йде на внутрішні потреби підприємства, частина на продаж. Плюс до цього, на конвеєрних стрічках з'являється 300 кілограмів шлаків і золи. Вони - майбутні будматеріали, що також принесуть додаткові гроші.
Тут зі сміттям працюють на висоті і через скло. У кімнаті керування кранівник ретельно перемішує відходи - щоб горіли краще. За його діями пильно стежить комп'ютер. У печі, де спалюють відходи – 850 градусів Цельсія - ідеальна температура плавлення сміття. Далі працюють закони фізики й прибутку. Згоряючи, відходи нагрівають воду в казанах, пара обертає турбіни теплової електростанції. Результат – у розетках. Цієї електрики вистачає, щоб освітити 30-тисячне селище.
Олександр Маякін, начальник відділу з організації знешкодження й переробки відходів міста Москви: "Москва – это мегаполис. Использовать энергию геотермальных источников не может, приливных станции строить не может. Я думаю, использование энергетического потенциала отходов, образующихся в Москве в огромном количестве и имеющих тенденцию к увеличению, – это самый перспективный и правильный путь".
Чим краще горить – тим більше енергії на виході. 300 тонн сміття горить не гірше за сіре підмосковне вугілля. Так що оптимісти пророкують столиці процвітання сміттєвої енергії. Райдужні очікування - до 2010 року спалювати 13% московських відходів і виробляти електроенергії для лампочок кількох районів російської столиці.
За матеріалами:
ICTV
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас