Сидорський: Ціну на російський газ буде погоджено до Нового року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сидорський: Ціну на російський газ буде погоджено до Нового року

Енергетика
184
Ціну російського газу для Білорусії буде погоджено до Нового року, заявив прем'єр-міністр республіки Сергій Сидорський 28 грудня в ході робочої поїздки в Могильовську область.
"Ми практично задоволені ходом переговорів, які ведуть наші експерти, і тим, що досягнуто домовленість про вартість газу для Білорусії у 75 дол. за 1 тисячу кубометрів", - відзначив він.
Голова білоруського уряду при цьому наголосив, що головною проблемою в обговоренні даного питання є вартість газу для галузей економіки, які працюють у кооперації з Росією. В основному це високотехнологічні виробництва - машинобудування та верстатобудування. Різке підвищення ціни на російський газ, безсумнівно, стане випробуванням не тільки для білоруських підприємств, але й для російських, і може призвести до розриву коопераційних зв'язків, що налагоджувалися роками, сказав прем'єр.
"Пропозиції Газпрому як монополіста заслуговують уваги, але з погляду економіки Білорусії й Росії ми вважаємо, що надійна економіка цих підприємств, створення нових робочих місць - це важливіше", - підкреслив Сидорський.
Крім того, ще одним важливим питанням, у якому обидві сторони повинні дійти взаємної згоди, білоруський прем'єр назвав вартість Білтрансгазу. "Ми вважаємо, що 50 відсотків вартості акцій Білтрансгазу необхідно внести в бюджет Білорусії, тому що цього вимагає наше законодавство; після цього протягом року необхідно сформувати статутний капітал спільного підприємства", - уточнив голова уряду.
28 грудня офіційний представник ВАТ "Газпром" Сергій Купріянов заявив, що ціна в 105 дол. за тисячу кубометрів газу - остання пропозиція владі Білорусії. При цьому, відзначив він, неважливо, чи буде Мінськ розплачуватися чистими грошима або в оплату підуть акції Білтрансгазу.
Купріянов нагадав, що Газпром завершив будівництво білоруської ділянки газопроводу Ямал-Європа й тепер для концерну не так вуж важливий створення спільного підприємства на базі Білтрансгазу. Купріянов констатував, що на даний момент прогресу в переговорах як і раніше немає.
28 грудня прем'єр-міністр РФ Михайло Фрадков у ході телефонної розмови зі своїм білоруським колегою заявив, що умови, запропоновані Росією, залишаються незмінними.
27 грудня Куприянов заявив, що Газпром більше не має наміру йти на поступки в переговорах з Білорусією по поставках газу в 2007р. За його словами, газовий холдинг і без того зробив істотні поступки, зокрема, погодившись на максимальну вартість "Білтрансгазу" в 5 млрд дол. й згизивши ціну для Білорусії з 200 дол. до 105 дол. за 1 тис. куб. м, з яких 75 дол. - оплата грошима, 30 дол. - акціями "Білтрансгазу".
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас