Газпром попередив Європу про погрозу перебоїв з постачанням газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром попередив Європу про погрозу перебоїв з постачанням газу

Енергетика
138
"Газпром" у середу попередив споживачів у Європі про можливості проблем з транзитом через Білорусію, яку побавлять російського газу з 1 січня 2007 року, якщо не виконається ультиматум російського монополіста.
"Газпром сьогодні направив своїм партнерам у Литві, Польщі, Німеччині повідомні листи про складну ситуацію з постачаннями газу через Білорусію," - повідомив голова російської монополії Олексій Міллер увечері в середу в ефірі російського телебачення.
Раніше Газпром, що закачів додаткові об'єми газу в сховища в Європі, говорив, що європейські споживачі не постраждають у випадку скорочення поставок Білорусії.
У свою чергу Мінськ, незгоден ні на чотириразове подорожчання імпортного блакитного палива, ні на пропозицію Москви поділитися активами в обмін на більше помірний ріст ціни, попередив про відповідні санкції. Це породило в Газпрома побоювання, що Білорусія буде несанкціановано відбирати експортований у Європу російський газ.
У відповідь на питання, чи готова Білорусія блокувати транзит газу в Європу або відбирати транзитний газ, заступник міністра енергетики Едуард Товпенець сказав на прес-конференції в середу: "Якщо договору та контракту на транзит не буде, можуть застосовуватися будь-які санкції".
"На жаль, забезпечити повну компенсацію, якщо Білорусія буде забирати газ у відповідності зі своїм споживанням, не зможемо," - сказав, у свою чергу, заступник голови правління Газпрому Олександр Медведєв. "Але я впевнений, що така ситуація не може бути продовжена протягом більше кількох днів, оскільки це буде самогубством для білоруської економіки", - сказав він.
Щорічний обсяг транзиту російського газу через Білорусію в Польщу, Німеччину, Прибалтику, а також у Калінінградську область РФ - більше 30 мільярдів кубометрів.
Споживання газу усередині Білорусії оцінюється в приблизно 20 мільярдів кубометрів щорічно.
Раніше Газпром звинувачував у несанкціонованому відборі газу Україну, через яку йдуть основні об'єми його експорту в Європу, на чверть залежну від імпорту газу з РФ. На початку січня 2006 року європейські споживачі зіткнулися зі скороченням поставок російського палива через цінову суперечку Москви та Києва.
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас