Чи готовий долар до капітуляції в 2007 році? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи готовий долар до капітуляції в 2007 році?

Валюта
4321
2006 рік виявився для долара США дуже невдалим. До середини грудня поточного року курс американської валюти скотився до мінімальної оцінки за останні 20 місяців відносно євро. Прихильники долара розчаровані тим більше тому, що очікували від 2006 року зовсім інших результатів, адже саме для американської валюти він почався на оптимістичній ноті.
До кінця 2005 - початку 2006 року євро, здавалося, розгубило всі свої переваги перед доларом і почало знижуватися. Падінню курсу єдиної європейської валюти сприяло тоді прискоренню темпів економічного зростання в США й підвищенню процентних ставок Федеральною резервною системою (ФРС) США. Багато хто з аналітиків тоді заговорили про те, що "чорний період" для долара повинен закінчитися саме в 2006 році. Зниження курсу американської валюти в середині грудня до рівня 1,33 долара за євро навряд чи відповідає їхнім сподіванням та оптимістичним прогнозам, зробленим у перші дні року Собаки.
Можливо, саме ці втрачені ілюзії змушують аналітиків провідних інвестиційних банків озвучувати досить песимістичні "доларові" прогнози на 2007 рік. Валютні експерти впевнені в тому, що на динаміку курсу американської валюти будуть продовжувати впливати ті ж фактори, що й в 2006 році, а саме - темпи зростання економіки в США й у країнах Європейського Союзу та динаміка процентних ставок у державах з розвиненою економікою. Ну й звичайно, ціни на енергоносії, які, незважаючи на їхнє зниження в 2006 році, залишаються досить високими для того, щоб натискати на долар США.
Розходяться експерти тільки в оцінках того, як низько може впасти долар. Деякі аналітики кажуть про те, що він буде коливатися в ціновому діапазоні від 1,35 до 1,40 долара за євро, інші називають менш приємні для власників доларових активів цифри. Наприклад, 1,50 або навіть 1,70 долара за євро. Втім, можливість "доларового апокаліпсису" не виключають до кінця навіть ті аналітики, які дотримуються оптимістичніших поглядів на майбутнє американської валюти.
"З огляду на існуючі для долара ризики, інвестори, що вкладали кошти в облігації, номіновані в американській валюті, можуть захотіти диверсифікувати свої вкладення, - говорить головний економіст найбільшого американського банку Bear Stearns Девід Браун. - чи означатиме це, що євро може піднятися до позначки в 1,40 або 1,50 за долар, або європейська валюта продемонструє тільки "стрибок на сковорідці"? Ми схильні вірити в останнє. Нам ненависна думка про те, що долар близький до капітуляції, і що ця капітуляція, з огляду на слабість американської валюти й тиск, що зберігається, на неї, може мати обвальний характер".
Варто відзначити, що про можливий обвал долару експерти заговорили саме в 2006 році, і появі спекуляцій на цю тему не в останню чергу сприяли дії країн-експортерів нафти. Міжнародний розрахунковий банк (МРБ), що аналізує інформацію, центробанків розвинених країн світу, оголосив у грудні поточного року про зниження частки доларових нагромаджень у резервах Росії й країн ОПЕК. За даними МРБ, ця частка скоротилася з 67% до 65%, тоді як частка єдиної європейської валюти в тих же резервах піднялася з 20% до 22%. Може здатися незначною двопроцентна зміна в резервах на користь тієї або іншої валюти, особливо з огляду на "чисту" величину самих цих резервів. Однак, на думку аналітиків, рішення країн-експортерів нафти "перетрясти" свої валютні кошики, безумовно, є сигналом для інвесторів. Останні добре пам'ятають, що трапилося в 2003 році, коли ті ж країни вперше за довгі роки зменшили частку долара у своїх резервах: євро відразу рвонув нагору й піднявся до власного історичного рекорду стосовно долара США.
Отже перспективи американської валюти й з урахуванням не занадто швидких темпів економічного зростання в самій країні, і з урахуванням несприятливих зовнішніх факторів, що не занадто вражають. У Росії ж, упевнені експерти, справи для долара будуть не кращими, ніж у світі. А, можливо, - навіть гіршими. 2006 рік став для нього провальним, а для рубля переможним - уже зараз за долар в обмінниках дають менше 26 рублів. В 2007 році його курс може впасти до оцінки в 25 рублів. А якщо Центробанк не надаватиме американській валюті підтримку, або якщо не відбудеться подій, які різко змінять зовнішню економічну кон'юнктуру (наприклад, буде спровоковане падіння цін на нафту), курс може опуститися навіть нижче. Однак це поки тільки ілюзорні припущення.
Про те, що може чекати на долар в 2007 році, побічно свідчить поведінка російських позичальників і російських банків. Перші більше воліють брати кредити в доларах, тому що на їхнє обслуговування в умовах постійного зміцнення рубля й падіння курсу американської валюти йде менше коштів. Банки ж відповідають на цей попит, видаючи відповідні кредити, але підвищуючи при цьому процентну ставку по них. У результаті, за даними ЦБ, середня процентна ставка по короткострокових кредитах у доларах США в жовтні досягла позначки 13,6%. Це рекордна цифра за останні кілька років, експерти кажуть, що під такі відсотки кредити надавалися населенню тільки після дефолту 1998 року. Однак тоді банки страхувалися в основному від неповернень, тепер же вони прагнуть за допомогою високої ставки застрахувати свої валютні ризики, які пов'язані, насамперед, з доларом США.
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас