Страховим компаніям послабили ціни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страховим компаніям послабили ціни

1055
Страхові компанії будуть за своїм розсудом установлювати ціни на поліси автоцивільної відповідальності (ОСАЦВ) для іноземців, що в'їжджають на територію України. Такі вимоги до страховиків висунув Антимонопольний комітет (АМКУ).
В оприлюдненому учора листі голова комітету Олексій Костусєв повідомив, що домігся від президії Моторно-транспортного страхового бюро (організації, що контролює ринок ОСАЦВ) скасування фіксації вартості страховки на транспорт, що тимчасово перебуває на території України. Скільки становить ціна такого полісу, у МТСБУ не говорять.
Поки що це тільки рекомендації Антимонопольного комітету, обов'язкові до розгляду. "Страхові компанії повинні протягом 10 днів відповісти, будуть міняти чи тарифи ні", - говориться в повідомленні Антимонопольного комітету. Однак, якщо страховики не підуть на "рекомендації",на них чекає штраф і подальші санкції.
Конкуренція в рамках прийнятого закону
Раніше президія Моторно-транспортного бюро ухвалила рішення щодо фіксованої вартості поліса ОСАЦВ для власників транспортних засобів, які зареєстровані за кордоном. Таким чином, страхові компанії позбулися можливості збільшувати або зменшувати ціну такої страховки за власним розсудом.
У цьому Антимонопольний комітет вбачає порушення конкуренції.
"Тепер страхові компанії не можуть конкурувати, - говориться в листі АМКУ. - Це порушує наше законодавство, а для групи людей, які не є громадянами України, - це дискримінаційні умови".
У сформованій ситуації страховикам доведеться погодитися з рішенням Антимонопольного комітету, хоча вони не приховують, що така диференціація тарифів їм не вигідна.
"Для страхових компаній - це негативне рішення, тому що АМКУ керується законом, а в ньому встановлені низькі тарифи, що не дозволить страховим компаніям заробляти", - говорить голова правління страхової компанії "АСКА" Олександр Сосис. Тобто страховики, отримавши можливість варіювати вартість полісів ОСАЦВ для тимчасово перебуваючих в Україні іноземців, однаково повинні дотримуватися передбаченого законодавством низького тарифу - 291 грн.
За словами представників страхових компаній, вони хотіли змінити тарифи на таку страховку ще раніше, однак не могли цього зробити за законом. "Рішення про фіксацію ціни полісів приймалося, коли закон про обов'язкове страхування автоцивільної відповідальності тільки починав діяти, - відзначає президент СК "Оранта" Олександр Завада. - На жаль, протягом року з моменту його прийняття регулятор не мав можливості змінити тарифи".
Однак, на думку генерального директора Асоціації страхувальників України Леоніда Хоріна, страхові компанії навряд чи самі б зняли фіксацію зі ставок.
"Коли МТСБУ приймало рішення щодо уніфікованих коефіцієнтів, швидше за все, вони використовували не найдешевший варіант", - припускає він.
За словами Хоріна, це й побачив Антимонопольний комітет. "Продається дуже багато неврахованих страховок - от на чому ще заробляють страховики. Крім того, 90%, що в'їжджають із Росії вже мають український поліс ОСАЦВ, але куплений у Росії. При цьому знімаються незрозумілі гроші, і все це ділиться між зацікавленими сторонами", - розповідає він.
Страховики вказують на ще однин несправедливий, на їхню думку, наслідок рекомендацій АМКУ.
"Поліс "Зелена карта" (страхування автовідповідальності громадянина України за кордоном) коштує набагато більше, ніж внутрішнє страхування ОСАЦВ. Логічно, що ціна полісу для іноземців повинна бути еквівалентна вартості полісу "Зелена карта", що купують українці, виїжджаючи за кордон. Однак тепер вийде, що українці, виїжджаючи за кордон, будуть купувати недешеві поліси, а іноземці, що в'їжджають до нас, будуть страхувати відповідальність за низькими тарифами. І де ж тоді справедливість?", - дивується генеральний директор СК "ІнтерТрансПоліс" Сергій Коротенко.
Страховики-лідери з продажів полісів ОСАЦВ:
НАСК "Оранта", Generali Garant, СК "АСКА", CК "PZU Україна", СГ "ТАС", СК "НОВА", СК "РОСНО-Україна", СК "Просто-страхування", СК "ІНГО".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас