Президент Естонії вважає енергозалежність від РФ проблемою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент Естонії вважає енергозалежність від РФ проблемою

Енергетика
79
Президент Естонії Тоомас Хендрик Ільвес обвинуватив Росію у проведенні пропагандистської кампанії з метою очорнення його країни і використанні постачань енергоносіїв у політичних цілях.
"Ніхто в Європі не вважає, що естонці нацисти. Якби вони так думали, то ми б про це почули", - заявив Ільвес в інтерв'ю газеті "Еести Пяевалехт".
"В інтересах Росії провокувати нас і створювати реакції, які вони могли б використати. У деяких держав, які почали відповідати на ці провокації, справи пішли ще гірше. І наша зовнішня політика почала б тоді складатися в реакціях на провокації Росії, тоді ми насправді станемо залежними від Росії", - вважає естонський лідер.
"На ділі Росія для нас не настільки істотна, як це часом намагаються показати. Деякі підприємці в області транзиту, звичайно, почнуть заперечувати, тому що від цього залежить їхній особистий добробут, але Росія для нас економічно несуттєва. Наше майбутнє в Європі, і це викликає заклопотаність у Росії, що не може відмовитися від думки, що сфера її впливу звужується", - сказав Ільвес.
У той же час він відзначив, що Естонія залежить від поставок енергоносіїв з Росії. "Енергетична залежність для Естонії є проблемою безпеки, тому що поруч із нами перебуває країна, що використає енергію в політичних цілях", - відзначив президент, додавши, що участь Естонії в проекті будівництва нової АЕС у литовському місті Ігналина - "це гарна ідея".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас