Туркменська опозиція шукає підтримки України в обмін на дешевий газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Туркменська опозиція шукає підтримки України в обмін на дешевий газ

Енергетика
190
Туркменська опозиція почала активно готуватися до боротьби за владу. За підтримкою політики приїхали в Київ. У випадку перемоги нинішні опозиціонери обіцяють переглянути ціни на газ.
За словами Нурмухамеда Хаманова, голови партії "Туркменістан", приїзд у Київ не випадковість. "Ми хочемо заявити про те, що якщо ми як опозиція прийдемо до влади, то тих неподобств, що діялися з постачаннями газу при президентові Ніязову, не буде", - заявив він в ефірі одного з українських телеканалу.
Хаманов також додав, що планує працювати з політичними й громадськими організаціями України. Він сподівається їх переконати в тому, що перспективі вони обіцяють перегляд цін на газ і його гарантовані поставки, "а не знущання над українським народом".
Нагадаємо, що влада Туркменії раніше завіряла іноземних споживачів, що повністю виконає зобов'язання з постачання газу й нафти. Відповідну заяву зробив виконуючий обов'язки президента республіки Гурбангули Бердимухамедов у ході виступу по національному телебаченню.
Він також заявив, що Туркменія продовжить шлях, початий президентом Сапармуратом Ніязовим. "Ми продовжимо йти політичним курсом, наміченим Туркменбаши, і доведемо до кінця ініціативи першого президента Туркменії у внутрішній і зовнішній політиці, які засновані на прагненні миру й гуманізму", - заявив Бердимухамедов. "Туркменія продовжить політику нейтралітету, засновану на принципі добросусідства й взаємоповага", - додав він.
Крім того, Президент РФ Володимир Путін під час свого недавнього візиту в Україну заявив, що Росія виконає всі зобов'язання по підписаним з Туркменістаном довгостроковим газовим контрактам.
Нагадаємо, що Ніязов помер 21 грудня в 01:10 за місцевим часом у результаті зупинки серця. Туркменбаши був похований 24 грудня на території головної мечеті країни "Туркменбаши Рухи". Кандидатури претендентів на пост глави Туркменії будуть названі 26 грудня на позачерговому засіданні Народної Ради.
Тим часом живучі за рубежем представники туркменської опозиції призивають не квапитися з виборами нового голови республіки, повідомляє "Ехо Москви". Перенос виборів на більше пізній строк, за словами опозиціонерів, дасть можливість змінити чинне законодавство країни, щоб забезпечити проведення "дійсно вільних і демократичних виборів".
Вони вважають, що до виборів у Туркменістані повинен бути прийнятий закони "Про реабілітацію жертв політичних репресій", "Про вибори", Про державний устрій", а також змінені закони "Про свободу слова", "Про громадські організації" та інші "ключові закони". Ці документи, думають опозиціонери, дозволять "звільнити з в'язниць всіх патріотів", створять "передумови для появи незалежних ЗМІ", а також перетворять Туркменістан "у парламентську республіку".
Політологи й дипломати не виключають, що смерть Ніязова може стати початком хаосу в країні й спровокувати жорстку боротьбу за президентське крісло. Крім того, є побоювання перегляду раніше укладених домовленостей з постачань газу
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас