Ющенко вважає, що Україні не потрібен дешевий газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко вважає, що Україні не потрібен дешевий газ

Енергетика
386
Президент Віктор Ющенко відзначає рівноцінність європейського та російського вектора зовнішньої політики держави. Про це він сказав в інтерв'ю журналістам.
«Ми виходимо з того, що, формуючи відносини інтенсивного контакту з європейськими країнами, ідучи до ЄС, ми паралельно передбачаємо стратегічний розвиток наших двосторонніх відносин з Росією», - сказав Ющенко.
«Україна завжди була і буде другом Росії. Український народ завжди мав особливі почуття до російського народу і після того, як зник СРСР, у цих відносинах нічого не відбулося», - додав він.
Говорячи про російсько-українські відносини, Ющенко відзначив, що «бачив їх небагато іншими». «Якщо говорити вже більш детально про наші двосторонні відносини, звичайно, хотілося б мати чітку базу домовленостей щодо принципів формування поставок російського газу в Україну. Тобто, коли ми говоримо про обсяги, хотілося б, щоб вони були чіткими, зафіксованими, і не тільки на 12 місяців, тому що це систематичне планування, його важко вести по місяцях», - сказав він.
Ющенко підкреслив, що «ясності вимагає також формула формування ціни». «На жаль, у даний момент нам важко сказати, що ціноутворення на газ відбувається на зрозумілих усьому принципах. Від цього і виникає підозра в наявності всяких політичних моментів», - відзначив президент.
Він додав, що багаторазово говорив про це з Володимиром Путіним, «у тому числі про те, щоб побудувати ці відносини винятково в ринкових основах».
«Україна не має потреби в дешевому газі, Україна не має потреби в пільгах, ми розуміємо, що у світі безкоштовно нічого не буває. Можу сказати, Україна завжди буде платити за рахунками, вона надійний транзитер, але, що стосується формування цін на базі економічних принципів, я думаю, ці відносини вимагають, безумовно, великого вдосконалювання», - підкреслив Ющенко.
Президент також вважає, що у випадку вступу України в НАТО «стратегічні відносини» України та Росії не зміняться.
«У нюансах вони можуть змінитися, але нюанси залежать від взаєморозуміння. Я хотів би відштовхнутися від того, що компетенцією моєї країни, моєї нації є формування власної політики безпеки», - підкреслив він.
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас