Російська любов по-французьки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російська любов по-французьки

Енергетика
321
Російський газовий монополіст "Газпром" домовився із французькою компанією Gaz de France про відкриття прямого доступу до кінцевих споживачів у Франції.
"Газпром" буде вести прямі поставки російського газу кінцевим споживачам Франції обсягом до 1,5 млрд. кубометрів у рік. Крім того, "Газпром" й Gaz de France продовжили контракти на поставки газу до 2030 року й домовилися про додаткові обсяги з 2010 року.
"Це яскравий приклад успішної реалізації стратегії "Газпрому" по виходу на ринок кінцевого споживача в європейських країнах і підвищенню ефективності експорту російського газу", - заявив голова правління "Газпрому" Олексій Міллер.
Річний обсяг постачань складе 2,5 млрд. кубометрів. Оцінки вартості цих поставок розрізняються, різні джерела називають суми від 2 млрд дол. у рік до 85 млрд дол. за всю угоду.
Нові обрії
"Ці угоди слугують більшому укріпленню довгострокового партнерства між "Газпромом" і Gaz de France", - сказав президент Gaz de France Жан-Франсуа Сіреллі.
У цей час Gaz de France закуповує в "Газпрому" 20% газу. Росія посідає друге місце після Норвегії за обсягами постачань газу у Францію.
"Газпром" може взяти участь у покупці активів об'єднаної компанії Gaz de France - Suez", - пообіцяв президент Gaz de France Жан Франсуа Сіреллі.
Йдеться про 25% у бельгійському Gaz de France (Gd) і Suez с Centrica - SPE (Societe de Production de Electricite), бельгійської газорозподільної компанії Distrigas, а також бельгійської трубопровідної мережі Fluxys або теплоенергетичної компанії Elyo. Про інтерес до цих активів керівництво "Газпрому" заявляло неодноразово.
Однак в "Газпромі" коментують можливі домовленості з обережністю.
"У ході підготовки угоди ми обговорювали багато інших проектів. Я можу сказати, що цей проект поза угодою, - прокоментував Олексій Міллер. - Ну а життя покаже, як ми далі будемо співробітничати з інших проектів".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас