Російський газ піде до французів напряму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російський газ піде до французів напряму

Енергетика
208
Російський газовий монополіст Газпром домовився із французькою компанією Gaz de France про відкриття прямого доступу до кінцевих споживачів у Франції.
Газпром й Gaz de France продовжили нині діючий контракт на поставки природного газу з 2012 до 2030 року.
За умовами контракту, Газпром продовжить поставляти французькому партнерові по 12 млрд кубометрів газу на рік, а починаючи з 2010 року буде додатково качати у Францію по 2,5 млрд кубометрів російсько-німецьким газопроводом через дно Балтійського моря, що до цього часу повинен почати діяти.
У нову редакцію контракту внесене положення, яке дає Газпрому можливість поставляти до 1,5 млрд кубометрів газу на рік прямо французьким кінцевим споживачам (в основному підприємствам) з жовтня 2007 року. Філія Газпрому у Франції почав діяти в листопаді.
Оцінки вартості цих поставок розрізнялися. Агентство Франс прес повідомило з посиланням на джерело, близьке до переговорів, що вона складе близько двох мільярдів доларів на рік. Агентство Рейтер, посилаючись на власні розрахунки, оцінило угоду у 85 млрд доларів.
У цей час Gaz de France закуповує у Газпрому 20% газу. Росія посідає друге місце після Норвегії за обсягами поставок газу у Францію.
"Підписані сьогодні контракти - черговий крок у розвитку надійного довгострокового партнерства між Росією та Францією. Це яскравий приклад успішної реалізації стратегії Газпрому за вихід на ринок кінцевого споживача в європейських країнах і підвищенню ефективності експорту російського газу", - заявив голова правління Газпрому Олексій Міллер під час церемонії підписання угоди в московській штаб-квартирі газового монополіста.
"Ці угоди служать ще більшому зміцненню довгострокового партнерства між Газпромом та Gaz de France. Розвиток комерційного співробітництва з Газпромом сприяє підвищенню безпеки газопостачання наших споживачів у Франції і Європі на тривалу перспективу", - сказав президент Gaz de France Жан-Франсуа Сіреллі.
Газпром активно прагне вийти на ринки кінцевих споживачів газу в Західній Європі. У листопаді на аналогічних умовах було продовжено до 2035 року угода з італійською газовою компанією ENI.
Gaz de France давно хотів одержати частку в російсько-німецькому проекті Північноєвропейського газопроводу, але у вівторок керівники обох компаній сказали, що це питання не обговорювалося.
"Угода може здатися дуже вигідної для Газпрому, але вже саму можливість одержати більше газу на покриття майбутніх потреб Європи можна розглядати як досягнення", - сказало дипломатичне джерело.
Газпром розглядається як претендент на покупку компанії Centrica, що володіє найбільшим постачальником газу британським споживачам - British Gas.
Росія є основним постачальником газу в Західну Європу. Близько чверті імпортованого нею сировини добувається на російських родовищах.
Європу турбує її енергетична залежність від Росії. Рік назад Росія на короткий час припинила поставки газу на Україну через розбіжності за цінами. Відключення обернулося переляком для багатьох європейських країн, куди російський газ поставлявся транзитом через Україну.
Брюссель не хоче повторення подібних ситуацій і чекає додаткових гарантій від Москви необхідних інвестицій в енергетичну промисловість, щоб потік газу та нафти в Європу не припинявся в найближчі десятиліття.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас