Формула кохання... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Формула кохання...

Енергетика
510
З нового року нафтові магнати будуть підвищувати ціни на бензин за наукою.
19 грудня віце-прем'єр-міністр Андрій Клюєв і нафтотрейдери мають намір підписати угоду про новий принцип формування цін на бензин і дизельне паливо. Відповідно до документу з 1 січня 2007 р. вартість пального на ринку України буде визначатися на підставі формули. Правило "продавили" нафтові магнати: тепер їхня рентабельність буде фіксована й при будь-якому збільшенні цін на паливо уряд не зможе на неї зазіхнути.
Переможна хода Кабміну Віктора Януковича на бензиновому ринку офіційно закінчилася ще 12 грудня. У цей знаменний день міністр палива Юрій Бойко й нафтовики домовилися застосовувати математику при формуванні рівня цін на бензин і дизельне паливо.
"Формула утворення вартості нафтопродуктів ураховує світові ціни на нафту й нафтопродукти, валютний курс, а також достатні рівні рентабельності для всіх учасників ринку. Автори формули також виходили з того, що вона повинна забезпечувати інвестиційну привабливість роздрібного сегмента ринку", - говориться в повідомленні Міністерства палива й енергетики.
Нововведення буде затверджено 19 грудня. Відповідно до попередньої домовленості визначати економічно обґрунтований рівень вартості пального буде секретаріат Експертно-аналітичної групи з питань функціонування ринку нафти й нафтопродуктів станом на перше число кожного місяця. А у випадку різкої зміни світових цін (більш ніж на 10%) - щотижня відповідно до рівня цін, які встановилися на кінець тижня.
Крім того, кожні три місяці секретаріат стане проводити аналіз ринку нафтопродуктів за попередні тридцять днів, після чого бюлетені будуть розсилатися трейдерам і виробникам у вигляді прогнозів на ціноутворення в оптовому й роздрібному сегментах ринку на наступну декаду. При відхиленні прогнозних цифр у межах цінового коридору (до 3%) трейдери не зобов'язані коректувати вартість палива в роздробі. "Формула цін на нього - це чиста ініціатива трейдерів, а не Мінпаливенерго або уряду. Вони хочуть, щоб в Україні були нормальні правила гри", - повідомили в об'єднанні "Укрнафтохімпереробка".
На думку спостерігачів, ця нудна, на перший погляд, метушня з формулою була затіяна з однією метою - зафіксувати рівень рентабельності нафтових магнатів. "У цю формулу заставлялося орієнтовно 15% рентабельності підприємств, які реалізують нафтопродукти на ринку. Який розмір нинішньої рентабельності нафтотрейдерів, ніхто не знає, оскільки у свою економіку вони нас не пускають", - розповіли в Мінпаливенерго.
Серед причин, через які нафтовим магнатам треба було "фіксувати свою економіку", можна відзначити наступний збіг обставин: активною розробкою формули зайнялися на початку листопада, коли голова експертно-аналітичної групи Андрій Клюєв вів переговори з нафтовиками із приводу зниження цін на бензин. Тоді ж він подешевшав через зменшення вартості нафти за кордоном.
Цікаво відзначити, що в період осіннього зниження цін рентабельність трейдерів значно зменшилася: якщо в середині жовтня, на думку експертів, більшість галузевих бізнесменів заробляли на літрі А-95 до 1,5 грн., те вже через місяць їхній прибуток скоротився до 0,5-0,8 грн./л. При нинішній ціні в 3,65 грн. трейдери заробляють на кожному проданому літрі 95-го порядку 60 кіп.
У цьому зв'язку цікаво відзначити, що за останніх півтора місяця російська нафта, з якої в Україні виробляється основна частина продукту, подорожчала на 5% - до 62 дол. за барель.
З урахуванням того, що опалювальний сезон тільки починається, можна вважати, що в країнах Європи зросте споживання важких нафтопродуктів (особливо мазуту), що традиційно вплине на подорожчання нафти в найближчі два-три місяців. За таких умов можна майже безпомилково говорити, що вже 1 лютого Росія збільшить мита на її експорт із нинішніх 180,7 дол./т до 186-190 дол. Так що в першій декаді майбутнього року вітчизняного споживача очікує підвищення по повній програмі - на 10-15 коп./л. Зате відбуватися воно буде у відповідності із чіткою формулою
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас