Змова будівельників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Змова будівельників

Нерухомість
1583
Київські забудівники "підірвали" ринок первинної нерухомості. Нове житло економ-класу в столиці можна купити тільки в маловідомих компаніях, у той час як провідні оператори ринку - холдинг "Київміськбуд" та "Житло-Інвест" - забрали економ-пропозиції зі своїх прайсів, поставивши своєрідний антирекорд останніх п'яти років. Експерти думають, що, припинивши підживлювати ринок, будівельники, таким чином, готують ґрунт для нового стрибка цін.
Свято монополістів
Провідні столичні забудовники напередодні Нового року значно скоротили рівень своїх пропозицій - купити одно-двокімнатну квартиру економ-класу на околиці міста в "Київміськбуді" або "Житло-Інвесті" сьогодні неможливо.
За даними аналітиків ринку, якщо три роки тому в січні ці компанії пропонували потенційним покупцям квартири в 60 споруджуваних об'єктах економ-класу за ціною від 1900 грн. за кв. м (усього по ринку тоді продавалося 80), а рік тому квартири в 30 об'єктах коштували в середньому 3500 грн. за кв. м (по ринку було виставлено 150 об'єктів), то зараз ці компанії виставляють у своїх прайсах квартири тільки у трьох об'єктах (усього по ринку пропонується порядку 80, але строки їхньої реалізації досить розмиті). Причому серед пропозиції "Київміськбуду" та "Житло-Інвесту" немає ні однієї одно-двокімнатної квартири, до продажу пропонуються винятково трьох-п’ятикімнатні апартаменти площею від 200 кв. м і ціною від 6400 грн. за кв. м.
"Весь цей рік інвестори чекали зниження цін і не поспішали вкладати гроші. Однак із червня вартість почала підвищуватися, і, побачивши, що обвалу не трапилося, вони миттєво стали розкуповувати все, що "стояло". Навколо новобудов виник ажіотаж", - відзначив прес-секретар ХК "Київміськбуд" Зоя Загородня.
Аналогічно пояснюють ситуацію і в "Житло-Інвесті". Відповідно до інформації одного з її керівників, одно-двокімнатні квартири на масивах не виставляються на продаж, тому що всі продані. "Незважаючи на те що компанія припускає протягом наступного року звести порядку десятка будинків у мікрорайоні Позняки-3, 80% цих квартир, у тому числі малогабаритні, вже продано. Найближча пропозиція житла економ-класу, що надійде в прайси нашої компанії протягом одного-двох місяців, буде знаходитися в Броварах", - повідомили в "Житло-Інвесті".
За інформацією заступника начальника Головного управління житлового забезпечення столиці Аркадія Бондарева, цього року в Києві, відповідно до плану, буде уведено в експлуатацію 1,3 млн кв. м житла, а в наступному - місто вийде на 1,4 млн кв. м. Виходить, що протягом півроку на ринку було придбано близько 5 тис. нових квартир.
З такими даними категорично не згодні експерти ринку, які відзначають, що ситуація гострого дефіциту пропозиції новобудов в основних операторів ринку житла економ-класу створена штучно, з метою роздування цін на нові столичні квартири, які протягом літа й початку осені дорожчали набагато повільніше, ніж б/в.
За словами директора АН RED Ярослава Цуканова, у вересні- жовтні на столичному ринку склалася парадоксальна ситуація, коли вторинна нерухомість дорожчала на 2-3% у тиждень (приблизно 17% за два місяці), у той час як ціни на новобудови протягом цих місяців додали "усього" 8,6% вартості. "З огляду на, що "Київміськбуд" та "Житло-Інвест" займають 80% ринку нового житла економ-класу, їм нескладно регулювати ситуацію. Тому те, що відбувається сьогодні, - усього лише мудрий маркетинговий хід, що, без сумніву, дозволить забудовникам вагомо підняти ціни на житло, що зводиться ними. Штучно створений цими компаніями дефіцит пропозиції не може не викликати нового витоку цін на новобудови в столиці", - стверджує Цуканов.
В "Київ Житло-Інвесті" з такою думкою більш-менш згодні. За словами керівника відділу маркетингу та PR компанії Володимира Германова, самою вагомою причиною припинення продажів об'єктів економа-класу основними гравцями ринку є спроба забудовників регулювати його вартість. "Не факт, що ці квартири всі продано. Жодна компанія не оголошує кількості житла, що залишилося в продажу. Ймовірно, це елемент маркетингової політики, тому що ні для кого не секрет, що такі квартири розкуповуються набагато швидше, ніж, скажімо, трикімнатні. Таким чином, компанії можуть грати на вартості й кількості "одиничок, що продаються,", - сказав Германов.
Джерело, що побажало залишитися неназваним, підтвердило, що сьогодні замороженими є біля 50-55% квартир у деяких побудованих або готових наполовину житлових будинках. "Через динамічний ріст вартості, що спостерігається, забудовники мають намір виставляти зведені будинки вже за новими цінами, - думає він.
Донецькі допомогли "Київміськбуду"
Забудовники сходяться в думці, що, окрім компаній-монополістів, вагомий внесок у спустошення ринку житла економ-класу протягом останніх місяців внесла й чергова експансія в столицю переселенців з південно-східного регіону, представники якого цією осінню масово скупили одно-двокімнатні квартири на ринку за запропонованою ціною.
"98% "регионалів", які купують житло в нашій компанії, - це вихідці з Донецького регіону, які оперують чистими грошима без усяких кредитів. І якщо кияни, як правило, хочуть зарезервувати для себе новобудову на місяць, щоб встигнути продати свою стару квартиру, то покупці зі сходу розплачуються в той же день. Фаворитом попиту в цьому сезоні серед таких покупців є саме одно-двокімнатні квартири на столичних масивах", - відзначив експерт, який побажав залишитися неназваним.
В Українській Торговельній Гільдії стверджують, що основний обсяг попиту на житлову нерухомість столиці формується за рахунок заможних людей та їдучих у Київ на ПМП, кількість яких протягом останніх трьох років становить щорічно біля 55-60 тис. осіб.
Політика "приховування квартир" і чергова експансія в столицю донецьких, за даними аналітиків, уже дала необхідний ефект - протягом тільки останнього місяця ціни на економ-житло в Києві виросли на 8,57% і досягли позначки біля 1,5 тис. дол. за кв. м.
Немалу рольу сьогоднішній ситуації, на думку забудівників, відіграло не лише прагнення основних гравців ринку до збагачення, а й політика нової столичної влади. Проблеми з землевідводами, значне збільшення пайових нарахувань з боку забудівників, анонсування на наступний рік, провокують учасників ринку консервувати капітали в квадратних метрах. Єксперти вважають, оскільки монополісти визнали, що стрімкого зростання обсягів будівництва в Києві з приходом нового мера не відбудеться і чекати заходу на ринок зарубіжних забудівників-конкурентів не доводиться, вони можуть сміливо вести будь-яку політику.
Щодо подальшої ситуації думки експертів розходяться. За даними Володимира Германова, у найближчі два місяці в продаж повинно надійти близько 30 нових об'єктів від різних будівельних компаній, що дозволить тимчасово стабілізувати ціни. Протилежної думки дотримується Ярослав Цуканов, який відзначає, що через те що "Київміськбуд" і "Житло-Інвест" контролюють до 80% житла економ-класу, ціни на ці квартири неминуче досягнуть рівня, що намітили лідери ринку
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас