Мільярд на трьох — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мільярд на трьох

Фондовий ринок
1034
Грецькі банкіри збираються узяти нападом український фінансовий ринок. Після підписання угоди про купівлю львівського банку "Універсальний" афінським EFG Eurobank ще дві найбільших фінустанови Балкан оголосили про свої плани щодо купівлі колег у нашій країні.
National Bank of Greece минулого тижня повідомив про свої плани купити банк в нашій країні. За неофіційною інформацією, його власники сьогодні готові викласти за "дочку" в Україні порядку 500 млн дол. Власником NBG уважається афінський меценат Віктор Нусенкіс, у співвласниках значиться компанія Energon Capital Finance (їй належить близько 6% акцій). NBG уже має дочірні банки в Болгарії, Македонії та Румунії й на початок 2006 р. перевертав активами в 60,4 млрд євро. Тижнем раніше керівництво іншої грецької фінустанови - Alpha Bank - офіційно заявило про готовність придбати в нас відразу два банки.
"Це частина стратегічного розширення банку. В Україні збираємося придбати середні фінансово-кредитні установи з мережею 100-150 філій. Це має бути "недороге придбання", - розповів голова правління й співвласник грецького Alpha Bank Янніс Костопоулос. Його не влаштовує нинішня мережа банку у світі: у Лондоні, Нью-Йорку, Румунії, Сербії, Албанії, Болгарії, на Кіпрі - усього 450 підрозділів (відділень і представництв).
Згідно з чутками, вибирати майбутніх "дочок" греки почали серед двадцяти найбільших українських фінустанов. Причому спостерігачі стверджують, що зараз вони практично ходять по колу - банки-конкуренти спілкуються на предмет купівлі з тими ж українськими фінустановами. За непідтвердженою інформацією, отримати грецьких акціонерів можуть Кредитпромбанк (на 1 листопада займав у рейтингу НБУ 13 місце), "Форум" (14), Укргазбанк (17) і Тас-Комерцбанк (19 місце). Якщо найближчим часом відбудеться придбання трьох фінустанов, як це сьогодні планують грецькі фінансисти, то в нашій країні буде вже чотири банки із грецьким капіталом. Нагадаємо, що в липні поточного року грецький Eurobank Ergasias S.A. підписав угоду про покупку 99,43% акцій невеликого львівського банку "Універсальний" (80 місце в рейтингу Нацбанку) за 50 млн дол.
Грецькі банки в першу чергу цікавить наш роздрібний ринок. "Обслуговування населення, а також малого й середнього бізнесу в Україні, незважаючи на ряд покупок, що відбулися в нашій країні, все ще знаходиться в зародковому стані. Тут є над чим працювати, тому інтерес National Bank of Greece й Alpha Bank цілком зрозумілий. З одного боку, ми - перспективний ринок, а з іншого боку - країна, у фінансовий сектор якої можна більш-менш вільно ввійти. Схоже, що похід на зовнішні ринки - найбільш перспективний бізнес для грецьких банків на сьогоднішній день, занадто запекла конкуренція усередині країни", - відзначив президент Банку НРБ В'ячеслав Юткин.
Жорстокість конкуренції на грецькому фінансовому ринку вперше серйозно дало про себе знати після того, як в 2000 р. по країні поширилися великі приватизації та угоди зі злиття і поглинання. Після цього в Греції утворилося п'ять банківських груп, сукупна частка ринку яких склала 86%.
Передбачається, що інвестори з Балкан зроблять свій вибір уже в першій половині 2007 р. "Недавно НБУ в проекті постанови про експорт капіталу прописав своє право встановлювати ліміти на приплив у нашу країну банківського капіталу з тієї або іншої країни. Не виключено, що НБУ найближчим часом прийме цей документ і скористається своїми правами. Так що грецьким банкам варто поквапитися, наскільки це можливо", - відзначив перший заступник голови правління Ощадбанку Андрій Пишний.
Довідка:
За останні п'ять-шість років у Греції були приватизовані невеликі фінустанови й продані державні пакети великих банків країни. До цього влада балканської держави денаціоналізувала Банк Центральної Греції й Критський банк і завершили приватизацію Іонічного банку (51% акцій був проданий Alha Bank). Була продана частка непрямої участі держави в Загальному банку, а також 37%-на частка в Банку Македонії й Фракії. З найбільших продажів можна виділити угоду про продаж 71,97% акцій Emporiki Bank of Greece французькій групі Credit Agricole.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас