Нафта зросла у ціні до двотижневого максимуму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафта зросла у ціні до двотижневого максимуму

Енергетика
114
За підсумками торгів на NYMEX 15 грудня ціна бареля нафти WTI з поставкою у січні підвищилася на 92 цента до 63,43 долара, що є двотижневим максимумом. На Лондонській міжконтинентальній біржі ICE січневі ф'ючерси на нафту марки Brent подорожчали на 60 центів до 63,49 долара за барель.
Зростання цін було обумовленл рішенням ОПЕК знизити видобуток нафти з лютого 2007 року, а також атакою нігерійських бойовиків на нафтоперегінну станцію компанії Royal Dutch Shell Plc. Вартість січневого контракту на поставки природного газу знизилася на 1,9 відсотка до 7,409 долара за мільйон британських термічних одиниць на тлі потепління в США.
Відповідно до основного сценарію аналітиків американського банку Morgan Stanley, ціни на сиру нафту до 2011 р. залишаться в межах 55 доларів за барель. Найближчим часом ціни на нафту можуть упасти нижче рівня, що виправдує вкладені інвестиції, так само як в 1978-1986 р. і 1996-2000 р. У цьому випадку знизяться обсяги реалізації сирої нафти, а слідом за реалізацією впадуть і ціни, що натисне на форвардні контракти і ринки ф'ючерсів.
Але в той же час ціни на нафту можуть вирости до 70 дол. за барель. Адже споживання нафти у світі росте (на 11 млн барелів, а не на 8,3, як припускає основний сценарій), а обсяг щорічних поставок у період з 2007 по 2011 р. буде нижче очікуваних на 0,5%.
Незважаючи на мету ОПЕК зберегти резервний запас нафти в 2 млн барелів у день, організації все-таки прийме мудріше рішення управляти розподілом нафти, щоб зберегти ціни на рівні останнього років. Крім того, виникає питання Саудівської Аравії, де зосереджені майже всі резерви нафти. Вона довела, що може розпоряджатися поставками нафти за тими цінам, які задовольняють і постачальників, і покупців.
Однак якщо вартість нафти знизиться настільки, що більше не буде виправдувати інвестиції, як це не раз траплялося за останні десятиліття, то надалі це приведе до зниження капіталовкладень, як наслідок, до скорочення видобутку, підвищенню коефіцієнта завантаження і в остаточному підсумку - до росту цін.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас