Гроші на президентські виправлення є — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші на президентські виправлення є

Казна та Політика
268
Прем'єр Віктор Янукович планує вирішити бюджетну кризу вже наступного тижня. Завтра прем'єр спробує домовитися з президентом Віктором Ющенко, а вчора назвав його популістом. Прем'єр так розізлився на президентське вето проекту бюджету на 2007 рік, що не стримав емоції й перейшов на високі тони під час критики позиції Ющенко. Прем'єр має намір порадитися із представниками "антикризової" коаліції. ...
Янукович заявив, що не бачить варіантів компромісних рішень, але в той же час доручив першому віце-прем'єрові-міністрові Миколі Азарову зайнятися їхнім пошуком. "Гроші з неба не падають, їх треба заробляти", - заявив Янукович. При цьому він додав, що якщо уряд урахує всі пропозиції президента, то, як й в 2005 році, бюджет буде "перевантажений", і економіка працювати не буде. "Тому й 2006 рік був такий "горбатий", яким його зробили", - відзначив прем'єр, додавши, що уряд штовхають на популізм.
Але, не дивлячись на такий настрій, через десять хвилин після свого виступу прем'єр тричі попросив колег разом з парламентом попрацювати над бюджетом, як і рекомендував Ющенко.
Три горішки для прем'єра
Уряд "зхімічив" з бюджетом на 2007 рік. "Ми вперше можемо отримати ситуацію, що люди реально одержать на руки меншу зарплату, ніж в 2006 році", - сказав керівник Служби соціально-економічного розвитку Секретаріату президента Олександр Шлапак.
Темпи росту мінімальної зарплати в 2007 році істотно нижчі, ніж у попередні роки. Так, якщо торік мінімальна зарплата виросла на 40%, у цьому на 20%, те в бюджеті на 2007 рік закладено 12,5%-не зростання.
У СП переконані, що банально занижено прожитковий рівень. Фахівці Секретаріату підрахували, що з 1 січня 2007 року цей показник повинен бути не нижчим 405-406 грн. "Як ви бачите, різниця 25-30 грн. Це ті гроші, які недоодержить кожен український пенсіонер", - сказав Шлапак. Президент вимагає перерахувати мінімальну зарплату й прожитковий мінімум.
Третє головне зауваження Ющенка до бюджету-2007 стосується усунення диспропорції в розмірах зарплати в Збройних силах України й СБУ. Щоб не було так, що молодший офіцер ВСУ одержував на 30% менше зарплати, чим його колега в СБУ, а старший офіцер - на 40% менше.
Президент проти податкових векселів при операціях з нафтою. У Секретаріаті вважають, що це рішення було прийнято з "подачі" лобістських груп, і нічого іншого, крім втрати надходжень у бюджет, воно не принесе. Цього року перетинання кордону нафтою вже дало Україні 4 млрд грн. До кінця року можна чекати близько 5 млрд грн. "Якщо будуть векселя, не знаю, скільки "піймаємо". Дай Боже, половину", - відзначив Шлапак.
Експертний погляд:
Екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник:
Збільшення розміру мінімальних зарплат і пенсій потребує близько 5 млрд грн., але щоб виділяти ці засоби додатково, не може бути і мови. Відповідно до проекту закону про державний бюджет на 2007 рік, сума доходів загального фонду бюджету складе 116 млрд грн., у той час як доходи загального фонду бюджету поточного року - 96 млрд грн., що на 21% більше. Виникає питання: чому пенсії виросли тільки на 7%, а зарплати на 12,5%? Уряд уперто не бажає давати гроші тим, хто повинен бути бюджетним споживачем. 20 млрд грн. - це ресурс, що дозволяє вирішити соціальні питання без залучення додаткових засобів.
Голова групи радників НБУ Валерій Литвицький:
Кращим вибором було б урахувати зауваження президента до держбюджету на 2007 рік і прийняти на законодавчому рівні вимогу про перерахування прожиткового мінімуму. Можливості для реалізації такого вибору є. Зокрема, сума на казначейському рахунку, що на сьогоднішній день становить порядку 22 млрд грн., виконання плану зі збору податків, а також показник ВВП, що має шанси наблизитися до бюджетного орієнтиру. Перехідний залишок на наступний рік складе значно більше 10 млрд грн. Уряд може безболісно для ресурсів бюджету переглянути соціальний мінімум і позитивно відреагувати на вимогу президента. Хоча це й досить важко, але все-таки необхідно знайти ресурс для підвищення прожиткового мінімуму за рахунок перерозподілу структури витрат. При будь-яких змінах дефіцит бюджету не повинен бути підвищений.
Нардеп від Партії регіонів Олександр Пеклушенко:
На зміну економіки прийшла політика, я вважаю, що пропозиції президента мають чисто політичну природу, економіки тут я не бачу. Гроші можна взяти із зовнішнього запозичення й з тих програм, які спрямовані як на території, так і на державні програми. Взяти гроші в необхідному обсязі просто неможливо.
Екс-заступник голови бюджетного комітету Людмила Супрун:
У графі "витрати держбюджету" передбачено 21 млрд грн. на оплату праці. Якщо ми забезпечимо хоча б не зниження рівня доходів людей, потрібно збільшити цю суму на 2% - це складе 400 млн грн. Якщо ми говоримо про збільшення оплати праці на 10%, то це складе всього 2 млрд грн. Уряд повинен забезпечити, щоб доходи людей росли не менш ніж на 7%, не нижче рівня інфляції. Це приблизно 1 млрд 400 млн грн. Для того, щоб знайти ці гроші, необхідно уважно проаналізувати статті бюджету розвитку, загальний фонд якого становить 23 млрд грн. Якщо 3 млрд грн. із цього фонду підуть на підвищення мінімальної зарплати, то ми зможемо підвищити як мінімальну зарплату, так і мінімальну пенсію. Адже з кожної гривні зарплати 32 коп. іде до Пенсійного фонду.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас