Держбанки поділяться енергетикою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держбанки поділяться енергетикою

Казна та Політика
398
Ощадбанк та Укрексімбанк будуть вимушені наступного року організовувати консорціуми, щоб обслужити своїх великих позичальників. Для самостійної роботи в них може не вистачити капіталів: Кабмін, відповідно до держбюджету - 2007, поповнить "уставники" двох держбанків лише на 400 млн грн. замість 1,45 млрд грн., які в нього просили.
Щоб нікого не скривдити, чиновники поділили свої вкладення в держбанки. Відповідно до прийнятого минулого тижня держбюджетом на 2007 р. у капітали Ощадбанку й Укрексімбанку буде залучено по 200 млн. Ця сума напевно не задовольнить жодну з фінустанов. Досить сказати, що Експортно-імпортний банк у листопаді подавав прохання в Кабмін про збільшення свого "уставнику" на 500 млн грн., а Ощадбанк - взагалі на 950 млн грн.
Тепер обом доведеться самостійно вирішувати свої фінансові проблеми. "Банк буде змушений задіяти всі внутрішні ресурси для збільшення капіталу. Насамперед, у нього буде зараховано прибуток, що ми отримаємо за результатами роботи в 2006 р., думаю, він складе 140 - 145 млн грн. Крім того, ми збираємося зробити переоцінку активів, яку не робили з 1998 р. (переоцінюватися буде нерухомість, якою володіє фінустанова)", - відзначив перший заступник голови правління Ощадбанку Андрій Пишний. Аналогічні заходи почнуться й в Укрексімбанку, щоправда, там розраховують на більші заробітки за результатами роботи цього року - 350-400 млн грн. (за даними НБУ, до 1 жовтня прибуток становив 268 млн грн.). Крім того, керівництво держбанку не виключає застосування й більш революційних схем, для реалізації яких буде потрібно не менше півроку. "Якщо буде прийнято закон про продаж акцій фінустанов, ми могли б вийти в 2007 р. на первинне розміщення (IPO) і в такий спосіб залучити ще коштів на 24,9% уставного капіталу", - повідомив голова правління Укрексімбанку Віктор Капустін.
Виграти від недокапіталізації держбанків можуть їхні колеги. "Не маючи можливості самостійно кредитувати великі кредитні проекти (наприклад, реконструкція енергоблоків), ми будемо активно організовувати консорціуми. Уже налагоджені контакти із Брокбізнесбанком, Альфа-банком, Актив-банком, будемо працювати також із іншими колегами. Пріоритетом в 2007 р. стане наше співробітництво з Укрексімбанком. Звичайно, ми втратимо частину комісійних прибутків, які могли б заробити, але з цим уже нічого не поробиш", - підкреслив Пишний. За його словами, консорціуми будуть формуватися для надання позик понад 30 млн дол.: у такому випадку не порушиться один з основних нормативів - ризик на одного позичальника. Нагадаємо, що після переведення восени рахунків оптового ринку електроенергії на обслуговування Ощадбанку, що назвав обслуговування енергоринку своїм пріоритетом.
Два консорціуми для кредитування енергетиків було організовано цього року. У жовтні Ощадбанк разом з Укрексімбанком, Брокбізнесбанком, Укргазбанком та Актив-банком профінансував на 1,5 млрд грн. держпідприємство "Енергоринок". А минулого тижня він з Альфа-банком й Актив-банком відкрив кредитну лінію на 200 млн грн. національній атомній енергогенеруючій компанії "Енергоатом". Якщо вірити чуткам, то Експортно-імпортний банк не приймав участі в другому консорціумі лише через те, що ризикував порушити норматив адекватності капіталу (капітал, поділений на активи банку) і бути оштрафованим за це НБУ. Очікується, що після поповнення капіталу в 2007 р. він знову включиться в консорціумне кредитування, до якого сьогодні збираються залучити цілий ряд інших фінустанов.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас