Чесні заплатять замість шахраїв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чесні заплатять замість шахраїв

Кредит&Депозит
1337
Наближення новорічних і різдвяних свят дозволить банкірам у грудні ставити нові рекорди з нарощування кредитних портфелів і прибуткам від роздрібного бізнесу. Вони впевнені, що зможуть збільшити кількість дрібних позик, видаваних у магазинах, в 2-2,5 рази, а їхній середній розмір - на 25-30%. Левову частку кредитів цього року припускають видати в супермаркетах побутової техніки та магазинах, що спеціалізуються на продажах мобільних телефонів.
Торговці стали перебірливими
Цього року передсвятковий сезон почався раніше, ніж звичайно. Підвищення попиту на дрібні кредити, які фінустанови навчилися видавати за 15-20 хвилин у торговельних точках, стало відчуватися не на початку грудня, як звичайно, а ще в середині минулого місяця. Громадяни почали заздалегідь купувати подарунки до свят, що наближаються. "У листопаді попит на споживчі кредити виріс приблизно на 30% (у порівнянні з жовтнем)", - повідомив заступник голови правління Правекс-Банку Роман Валесюк. "За нашим даними, кількість щоденних заявок на надання кредитів збільшилася в середньому в 2,5 рази. Думаю, що подібна тенденція буде тривати аж до середини грудня й досягне піку в останній тиждень місяця", - доповнив колегу директор департаменту продажів Дельта Банку Валерій Іваненко.
За словами банкірів, активніше всього кредити зараз оформляють у магазинах, що займаються продажем мобільних телефонів. "Також на лідируючих позиціях перебувають мережні гіпермаркети побутової техніки", - додав Іваненко. Щоправда, з недавніх пір улаштуватися в цих торговельних точках стає важче: практично всі торговці, що мають мережі магазинів по країні, сьогодні проводять конкурси на відбір банків-кредиторів. "На ринку з'явилася достатня кількість гравців, і торговельні підприємства зараз мають широкий вибір. Вони зацікавлені в максимальних продажах, а тому не хочуть, щоб місця в їхніх супермаркетах марно займали неефективні кредитори, які не гарантують їм зросту продажів", - відзначив заступник голови правління Приватбанку Юрій Кандауров. Фінансисти думають, що їхні партнери поставлять подібні тендери на регулярну основу й досить часто мінятимуть список уповноважених банків.
Комісії піднімуть
Жорстке відсіванння, яке банкіри відчули під час "кастингів", що влаштовують магазини, підштовхнуло їх до активного пом'якшення вимог до позичальників (таким чином, відбувається розширення кола покупців). Хоча це й коштувало позичальникам чергового подорожчання фінансових послуг. "Ми скасували мінімальну комісію при наданні позики в торговельній точці та відмовилися від надання поручительства при оформленні кредитів на різні послуги. Також переглянули віковий ценз: якщо раніше вік потенційного позичальника повинен був укладатися в рамки 21-65 років, сьогодні - 18-70 років. Взагалі банки за останнім часом спростили практично всі основні вимоги – споживчі кредити надаються без довідки про доходи, першого внеску тощо. Однак одночасно вартість таких кредитів зросла приблизно на 20% у порівнянні зі стандартними кредитними продуктами", - розповів Валесюк.
Свою долю в перегляд кредитних умов внесли також і розпродажі напередодні новорічних і різдвяних свят: мережні супермаркети в більшості випадків очікують від фінансистів-партнерів розробки та впровадження програм лояльності під такі акції. "Напередодні свят активно просувають акційні кредитні продукти (без початкового внеску, з мінімальною процентною ставкою тощо). Це, у першу чергу, спільні програми з великими гравцями на ринку рітейлу електроніки й побутової техніки", - повідомив заступник голови наглядацької ради Банку Ренесанс Капітал Джордж Тейлор.
За словами банкірів, до кінця поточного року вони не будуть переглядати процентні ставки з дрібних кредитів. У виняткових випадках можуть підвищуватися розміри численних комісій. "На сьогоднішній день банки стягують комісію за перерахування коштів, відкриття позичкового рахунку, розрахункове обслуговування й ін. Їхній розмір, як правило, залежить від пакета кредитування, строку запозичення, благонадійності позичальника, його кредитної історії та інших факторів", - розповів Валесюк. Реальна вартість споживчих кредитів зараз перебуває в коридорі 50-90% річних залежно від фінустанови.
На позичальників нацькують колекторів
Основна причина підвищення комісій - збільшення кількості й обсягів неповернень на ринку споживчого кредитування. На це звернули увагу не лише фінансисти, а й регулятор. Хоча частка проблемних кредитів у банківській системі сьогодні й укладається в 1% виданих позик, однак, за словами першого заступника голови Нацбанку Анатолія Шаповалова, НБУ насторожує негативна тенденція. Якщо за результатами роботи фінустанов у третьому кварталі обсяг "проблемки" збільшився на 90%, то за 10 місяців - на 114%.
Як говорять експерти, левина частка неповернень припадає саме на споживчі кредити. "На ринку з'явилося відразу кілька новачків, які активно демпінгували, приваблюючи в такий спосіб клієнтів. Однак при цьому мало піклувалися про якість обробки кредитних заявок і роботу з позичальником", - пояснив основну причину розмноження проблемних кредитів Кандауров.
Боротися з подальшим погіршенням кредитного портфелю збираються звичними методами. "Банки будуть уводити ліміти на конкретні торговельні точки, що поставляють їм великий обсяг проблемних кредитів, товарні групи, а також обмежувати кредитування ризикових груп позичальників. При цьому до увагу можуть братися не тільки фінансові, але й соціальні критерії - соцстатус позичальників, їхня стать тощо (відповідні зміни будуть вноситися в скорингові системи, які використаються для видачі кредитів у торговельних точках)", - відзначив Кандауров.
Фінансисти запевняють, що в першу чергу підвищувати старі й уводити нові комісії будуть для так званих ризикових позичальників. Одночасно вони планують активніше нацьковувати на недбайливих позичальників колекторські компанії, що займаються "вибиванням" боргів. "В Україні сьогодні діє вкрай мало юридичних фірм, що займаються поверненням боргів з юридичних осіб, і кілька, що спеціалізуються на пересічних українцях. Думаю, що в 2007 році з'явиться ще кілька колекторських компаній. Ми будемо активно користуватися послугами таких фірм", - пообіцяв Валерій Іваненко.
Банкіри переконані, що зростання проблемних кредитів не зашкодить подальшому збільшенню портфелів споживчіх кредитів. Фінустанови мають намір протягом листопада-грудня подвоїти (а деякі й потроїти) обсяги кредитування з програм розстрочки. Очікується, що, як і колись, левина частка позик буде оформлятися в столичному регіоні та містах-мильйонерах.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас