В Україні назріває бензинова криза — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні назріває бензинова криза

Енергетика
386
Україна стоїть на порозі бензинової кризи, стверджують експерти. Вони прогнозують дефіцит бензину або збільшення зафіксованих урядом цін.
Переробка нафти на вітчизняних НПЗ стрімко скорочується. Поставки нафти на вітчизняні нафтопереробні заводи минулого місяця впали на 42%, а її переробка - на 16%. У Міністерстві палива та енергетики ці дані не спростовують.
Сергій Сапегін, керівник центра Псіхея, говорить, що в листопаді простоювало більше половини українських НПЗ.
"У цих умовах очікується, що відсутні об'єми палива компенсуються за рахунок імпорту. Але світові ціни на паливо підросли і в умовах фіксованих роздрібних цін. На АЗС бензин або зникне з продажу або Кабміну прийдеться підняти ціну А-95 до 4,10 гривні", - вважає експерт.
У серпні 2006 року Кабінет міністрів підписав меморандум про партнерство між операторами ринку нафтопродуктів. В обмін на обіцянку надати пільги при реконструкції НПЗ Кабмін зобов'язала компанії зафіксувати ціни на рівні 3,65 гривні на бензин А-95, і 3,6 гривні на дизельне паливо, а також збільшити переробку нафти в об'ємах, що забезпечують попит українських споживачів.
За даними центру Псіхея, тільки за період з 6 листопада по 6 грудня внутрішні оптові ціни на бензин А-92 виросли на 4%, а на бензин А-95 - на 6%. Зараз, за даними Державної інспекції з контролю за цінами, у Тернопільській, Рівненській та Івано-Франківській областях паливо на АЗС подорожчало в середньому на 10 коп.
"Причина - дефіцит палива", - пояснив Олесь Прикордонний, прес-секретар концерну Галнафтогаз, оператора мережі заправлень ОККО. Виконавчий директор компанії "ЯВА" Микола Орлов відзначає, що вартість високооктанових бензинів у цей час за кордоном збільшилася на 4%. "Мало того - їх не так просто купити через скорочення об'ємів переробки білоруськими НПЗ", - відзначає він.
Дефіцит пального зараз намагається компенсувати Кременчуцький НПЗ (ЗАТ Укртатнафта), що у листопаді збільшив виробництво бензину на 18,8% (132 тисячі тонн), дизпалива - на 23,4% (165 тисяч тонн).
Крім цього, за словами Ірини Ковальчук, заступника глави Департаменту з реклами та PR ТНК-ВР Україна, у грудні на Лисичанському НПЗ планують переробити 0,5 мільйона тонн нафти. Протягом вересня-листопада цією компанією було імпортовано близько 60 тисяч тонн бензинів і 100 тисяч тонн дизельного палива.
Усього ж в 2006 році ТНК-ВР Україна імпортувала 150 тисяч тонн дизеля і 130 тисяч тонн бензинів. "Це значно більше імпорту палива в 2005 році, коли таких поставок фактично не було", - пояснила Ковальчук.
Раніше, глава парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності Петро Порошенко заявив, що Адміністративні методи регулювання цін привели до того, що Україна опинилася на межі товарного дефіциту бензину.
"Стримування інфляційних показників (у листопаді інфляція в країні сповільнилася до 1,8% проти 2,6 у жовтні)... відбулося значною мірою за рахунок стабілізації цін на бензин, але вже зараз ми стоїмо напередодні товарного дефіциту бензину. І якщо він вибухне в грудні або в січні, то інфляційний маховик буде розкручуватися ще швидше", - відзначив Порошенко.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас