"Нафтогаз" відмовив деяким облгазам у пролонгації дороворів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" відмовив деяким облгазам у пролонгації дороворів

Енергетика
195
Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України" відмовила ВАТ "Закарпатгаз", "Волиньгаз", "Львовгаз", "Івано-Франківськгаз", "Чернівцігаз" та "Черніговгаз" у продовженні строків договорів на експлуатацію розподільних газопроводів, повідомив НАК.
"Рішення НАК "Нафтогаз України" обумовлено виявленими численними порушеннями, які містять склад злочину, у діях посадових осіб перерахованих облгазів, і невиконанням цими компаніями взятих на себе зобов'язань", - відзначено в прес-релізі.
"Нафтогаз України" у листопаді направив зазначеним шести підприємствам з газопостачання і газифікації листа з відмовою у пролонгації з 1 січня 2007 року договорів на експлуатацію розподільних газопроводів відповідних областей.
Як відзначено в прес-релізі, компанія пішла на такий крок, беручи до уваги кримінальні справи, збуджені 24 листопада 2006 року прокуратурою Закарпатської області за ознаками злочину, передбаченого ст. 191 ч. 5 Кримінального кодексу України (присвоєння майна шляхом зловживання службовим становищем).
"Кримінальну справу порушено за фактом присвоєння посадовими особами ВАТ "Закарпатгаз" державного майна, що було здійснено у змові з посадовими особами ВАТ "Львовгаз", ВАТ "Івано-Франківськгаз", ВАТ "Чернівцігаз" і ВАТ "Волиньгаз", - підкреслюється в прес-релізі "Нафтогаза України".
НАК пояснює, що його дочірня компанія "Укртрансгаз" на підставі доручення колишнього голови правління НАКу Олексія Івченко восени минулого року уклала із шістьома газопостачальними компаніями договору на будівництво розподільних газопроводів загальною вартістю 300 млн грн за рахунок погашення заборгованості перед "Нафтогазом України".
"Тим часом, здійснивши незаконні махінації з будівництвом розподільних газопроводів у Виноградівському, Берегівському, Воловецькому, Мукачивському, Свалявському, Міжгірському, Ужгородському та Хустському районах посадові особи зазначених облгазів привласнили 70 млн грн державних коштів", - говоритися в прес-релізі НАКу.
"Нафтогаз України" звернувся в правоохоронні органи із проханням вивчити ситуацію в газопостачальних компаніях і дати їй правову оцінку.
"Газ України", дочірня компанія "Нафтогаза України", у прес-релізі повідомив, що однієї із причин відмови в пролонгації договорів на експлуатацію розподільних газових мереж з "Закарпат-", "Волинь-", "Львів-", "Івано-Франківськ-", "Чернівці-" і "Черніговгазом" є численні спроби здійснення цими газопостачальними підприємствами махінацій з ресурсами природного газу.
"Газ України" нагадав, що 27 вересня 2006 року ВАТ "Укрнафта" виставила на аукціон природний газ, що продавався на умовах його подальшої поставки для потреб населення. "Волиньгаз" на цьому аукціоні придбав в "Укрнафти" 30 млн куб. м газу, "Львовгаз", "Івано-Франковськгаз" та "Чернігівгаз" - по 50 млн куб. м газу кожний.
Відповідно до закону "Про державний бюджет України на 2006 рік" весь придбаний облгазами природний газ підлягав реалізації винятково населенню. У зв'язку із цим "Нафтогаз України" включив придбані газопостачальними компаніями ресурси в баланс листопада для реалізації населенню.
За даними "Газа України", "Волиньгаз", "Львовгаз", "Івано-Франківськгаз" та "Чернігівгаз" станом на 8 грудня 2006 року не оформили факт продажу придбаних в "Укрнафти" ресурсів газу населенню, незважаючи на те, що фактичне споживання газу побутовими споживачами відбулося.
"Газ України" розглядає дії посадових осіб "Волиньгазу", "Львовгазу", "Івано-Франківськгазу" та "Чернігівгазу" як спробу затягти оформлення поставки газу населенню для того, щоб пізніше переоформити газ для реалізації промисловим споживачам за більш високих цінах, відзначається в прес-релізі компанії.
"Газ України" також відзначає, що "Закарпатгаз", "Львовгаз" та "Чернігівгаз" належать до підприємств із найбільш низькою в Україні дисципліною поставок газу.
"Закарпатгаз", "Волиньгаз", "Львовгаз", "Івано-Франківськгаз", "Чернівцігаз" та "Чернігівгаз" у цей час контролюються підприємствами, афілійованими з українським бізнесменом, у минулому народним депутатом, Ігорем Єремєєвим.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас