Інвестфонди переманять банківських вкладників? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестфонди переманять банківських вкладників?

Кредит&Депозит
893
Фондовики мають намір в 2007 р. почати активно підсиджувати банки. За найскромнішими прогнозами, банківська система може недорахуватися припливу біля 10-12% внесків населення на свої рахунки. Інститути спільного інвестування, яким нині пророкують велике майбутнє, вже створили ґрунт для атаки на конкурентів - збільшили кількість своїх фінустанов майже вдвічі. Очікується, що за кілька місяців свої ІСІ буде мати кожна фінансова група нашої країни. Банки випередять на ставках.
Створення інвестфондів стало популярним в останні місяці. Їх при своїх структурах засновують практично всі учасники вітчизняного фінансового ринку - банки, інвестиційні групи, торговці цінними паперами тощо. «На ринку пайових інвестфондів поки що домінують венчурні фонди, а не публічні (ПІФи). Вони створюються під конкретні проекти, більшість із яких пов'язано з будівництвом», - відзначив голова ради Української асоціації інвестиційного бізнесу, президент КУА «Кінто» Сергій Оксанич. Публічні інвестфонди плодяться, хоча й не такими швидкими темпами. «Наприклад, загальна кількість відкритих ПІФів цього року практично подвоїлась. Якщо враховувати фонди, які сьогодні перебувають у стадії реєстрації, то цифра буде більш вражаючою. Ряд компаній планують запуск публічних фондів у наступному році», - розповів керівник відділу маркетингу Parex Asset Management Ukraine Костянтин Гришко.
Фахівці впевнені, що найбільш поширеними стануть пайові інвестфонди. Повальне створення ПІФів усіх видів цього року створить можливість для вибору. Кошти можна вкладати як у високо ризикові фонди, що заробляють спекуляціями на акціях підприємств, отримуючи від 35-40% річних, до зовсім позамежної прибутковості - до 80-100% річних.
Можна й перестрахуватися - доручити свої заощадження так називаним не ризиковим ПІФам, які роблять ставку на покупку державних, муніципальних або корпоративних облігацій, тим самим значно зменшуючи ризик прогоріти. У такому випадку, щоправда, не варто розраховувати на запаморочливі прибутки - вони будуть перебувати в коридорі 16-20% річних, тобто на рівні середніх банківських ставок по гривневих депозитах. Є й золота середина - змішані фонди, які диференціюють свої активи: вкладають гроші інвесторів на ринку акцій, облігацій і навіть нерухомості. Звичайно інвестфонди в щоденному режимі звітують перед інвесторами про те, у які проекти вони вкладають кошти, тому українець сьогодні не промахнеться при виборі ПІФу. Вкладник може користуватися послугами як відкритих, так і чисто корпоративних (створених, наприклад, роботодавцем) фондів. «Для фізичних осіб зараз найбільш перспективними є закриті корпоративні фонди. Не менш багатообіцяючими є відкриті фонди й фонди нерухомості. Звичайно, на обсяги залучень своїх сусідів нам навряд чи вдасться вийти - у Росії, наприклад, публічні фонди щомісяця поповнюються на $250-300 млн. На українському ринку інвестфонди можуть розраховувати на вливання $100 млн на місяць. Однак ці обсяги будуть поступово рости», - розповів начальник аналітичного департаменту ІГ «Универ-Капітал» Олег Вдович.
Вкладаючи кошти в ПІФи, необхідно пам'ятати про головне. Незважаючи на досить активний розвиток цього ринку, інвестфонди дотепер не створили системи гарантій для вкладників, як банки. У випадку банкрутства фонду його клієнти не зможуть розраховувати на компенсацію від Фонду гарантування внесків фізичних осіб - сьогодні це 15 тис. грн., беручи до уваги, що багато з ПІФів - страшенні спекулянти, а тому мають досить високі шанси прогоріти.
VIPов підгорнуть першими
Фондовики запевняють, що кількість інвесторів, згодних миритися з недоліками ПІФів, активно зросла в нинішньому році й продовжить збільшуватися в майбутньому. Приводів для цього предотантьо, останній - недавнє розширення повноважень Нацбанку, що наділив себе правом установлювати обмеження на зняття коштів з банківських депозитів у випадку економічних ударів у країні. Першими нервувати й переводити свої заощадження на поточні рахунки почали VIP-клієнти, що зберігають на внесках не менш $100 тис. «Для багатьох українців оперативний доступ до їхніх вкладених коштів залишається дуже важливою складовою при ухваленні рішення про інвестування. Тому багато інвесторів будуть вибирати саме відкриті фонди, з яких можна без обмежень забрати кошти в будь-який момент, з поточною прибутковістю», - підкреслив Гришко.
Щоб звернути на себе увага менш заможних інвесторів (починаючи з $10 тис.), фінансисти збираються зайнятися формуванням мереж. Деякі вже надумали похід у регіони. «Київ лідирує за кількістю інвесторів інвестфондів, так само помітна активність спостерігається в Донецьку, Дніпропетровську й Одесі. Думаю, столиця так і залишиться лідером по масштабах притягнутих коштів, але частка регіональних інвесторів буде помітно рости. Наприклад, ми вже будуємо агентську мережу, в тому числі й у великих обласних центрах країни. Агентами виступлять як великі українські банки, так і регіональні торговці цінними паперами», - повідомив Костянтин Гришко.
Згідно з попередніми прогнозами цього буде досить для того, щоб ПІФи змогли переманити на обслуговування до себе біля 10-12% депозитів банківської системи до кінця 2007 р. (згідно з песимістичним прогнозом - до кінця першого півріччя 2008 р.). Після формування ринку ІСІ фінансисти розраховують вийти на стабільний приріст. «При дотриманні двох умов - зниження депозитних ставок банків і росту фондового ринку - активи пайових інвестфондів можуть щорічно збільшуватися в три-чотири рази», - резюмував Оксанич.
<довідка>
За даними Української асоціації інвестиційного бізнесу, на 1.07.2006 р. в Україні діяло близько 328 ІСІ, з яких 46 інвестиційних фондів надавали послуги фізичним особам. При цьому загальні активи фондів до середини поточного року досягли 6,1 млрд грн., а зареєстрована емісія ІСІ - близько 28 млрд грн.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас